Папата засегна болезнения въпрос с педофилията сред американските свещеници

Нека педофилските престъпления, извършвани от католически свещеници, да не се повтарят никога. С този призив папа Франциск се обърна към американските епископи, събрани в катедралата "Сейнт Матю" във Вашингтон по време на посещението си в САЩ, предаде БГНЕС.

Речта му обаче не бе приета добре от жертвите на тези престъпления. В нея той каза, че си дава сметка за смелостта, с която те са се изправяли пред тъмните моменти" по време на своя път като духовници. Според организацията на жертвите на свещеници-педофили, почти всички епископи без изключение са проявили подлост и безсърдечие и продължават да ги проявяват.

Председателят на американската епископална конференция Йозеф Курц коментира, че посланието на папата е било за това епископите да направят тази борба свой приоритет. "Той нарече този бич - престъпление. Ние със сигурност трябва да отидем по-далеч. Необходимо е изцеление. Трябва да де възстанови авторитета и доверието", подчерта той.

Скандалът със свещениците-педофили избухна с пълна сила през 80-те години, дискредитирайки силно американската католическа църква. Обезщетенията за жертвите разориха много епархии.

Междувременно стана ясно, че Франциск ще стане първият папа, който ще говори пред Конгреса. Той ще произнесе реч и пред двете камари на законодателния орган на САЩ. Речта ще бъде излъчвана на живо на огромен екран, който ще бъде монтиран на западния склон на Капитолийския хълм. Очаква се тя да бъде гледана от около 50 000 души. След това, той ще поздрави присъстващите отвън от балкона. "Това ще е едно от най-големите събития в историята на Конгреса, изрази радостта си председателят на долната камара - републиканецът Джон Бейнър. Именно той отправи покана на папата през 2014 г. да изнесе реч в Конгреса. Папата каза, че в нея смята да изрази подкрепата си за тези, които направляват политическото бъдеще на САЩ. В нея традиционно ще бъдат включени въпроси за брака и семейството, защитата на децата, борбата с неравенството и бедността, както и проблемите, свързани с изменението на климата.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини