Москов сезира прокуратурата заради ваксините за хепатит

Министерството на здравеопазването ще сигнализира прокуратурата за водена опасна кампания относно качеството на ваксините.

Това каза на специална пресконференция министърът на здравеопазването д-р Петър Москов по повод разпространена по-рано информация в медиите, че дарена от Турция ваксина съдържа живак и ще се употребява за имунизации на бебета и малки деца, цитира го БТА.

Вчера министърът вече обясни, че турската държава е дарила два вида ваксини на България - петвалентна за деца (заради недостиг у нас - бел.ред) и моновалентна ваксина срещу хепатит, която ще бъде държана на склад и ще бъде използвана при евентуална бежанска криза.

Москов бе категоричен, че бебетата и децата няма да се имунизират с моновалентната ваксина, а с одобрената от Европейския съюз френска ваксина "Енерджикс". От нея има достатъчни количества, за да се имунизират всички новородени у нас. 

По думите на Москов информациите за опасната ваксина е атака както срещу здравното ведомство, така и вече срещу националната сигурност, защото подобни действия водят до съмнение за качеството на ваксините за децата и съмнения дали изобщо децата да бъдат ваксинирани. Вчера той каза още, че има засегнати икономически интереси от това, че правителството е успяло да реши проблема с ваксините за новородените и децата до 6-годишна възраст.

"Това е желание на някакъв бизнес да реализира печалби. Буквално това е заплаха за сигурността на българските деца. В медиите се появиха и тиражираха съобщения, които накараха десетки майки, десетки родители вчера да се обаждат в министерството, за да питат вярно ли е, че ваксината, която е внос от Турция е опасна, че има някакъв проблем с нея, защото някакви експерти са се изказвали?Изразявам дълбокото си презрение към хората, които стоят зад тази кампания. Това дори не е лобистко. Това е мръснишкоНяма по-голямо падение да използваш страхът на хората, за да постигнеш целите си", каза още Петър Москов.

Той бе категоричен, че оттук нататък прокуратурата ще е компетентният орган, който трябва да стигне до дъното на това кой и защо е поръчал тази "долна, абсолютно съшита с бели конци, неотговаряща на капчица истина кампания", предаде БГНЕС.

Здравният министър допълни, че и Турция също е готова да заведе съдебен иск поради същата причина. 

Министерството на здравеопазването отново обявява тръжна процедура за ваксини и министър Москов покани фирмите да участват. 

Относно дарението на ваксината срещу хепатит Б от Турция, здравният министър отново увери, че тя няма да се използва в задължителния имунизационен календар и с нея няма да се ваксинират деца.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини