Три села са заплашени от заливане заради чиновническо безхаберие

    Проблемен бряг на река Марица, може да доведе до заливането на селата Градина, Крушево и Добри дол – ако не бъдат взети мерки, алармира кметът на село Градина Бальо Балев.

    Месеци наред той праща сигнали и докладни до няколко институции, компетентни да бъдат взети решения и да се укрепи брега, но чиновническото безхаберие само имитира действие.

    Остров Попова ада разделя реката на две, единият ръкав е с бряг към землището на село Виница, а другият – на село Градина. Виниченският бряг е затлачен и водата започва да си пробива път от другата страна. До момента реката е изместила коритото си с 30-40 метра към село Градина, наближавайки на около 1,5 м от дигата.

    Балев се е обърнал за помощ към Напоителни системи Пловдив, откъдето разбрал, че за участъка и дигата, която се намира на техния бряг отговарят Напоителни системи Стара Загора. Те са дошли, направеният оглед довел до заключението, че има 220 м компрометиран бряг и са нужни 2100 куб.м взривена скална маса. През юни са докарани и изсипани 2 камиона материал.

    След като кметът потърсил помощ и от Министерството на земеделието, оттам получил отговор, че на тях са им докладвали, че участъкът е укрепен със 150 т бетонови късове и 120 броя железопътни траверси. Реално траверсите са 40 и е изсипан 1 камион бетонови късове. На практика са укрепени около 7-8 метра от всичките 220 застрашени.

    На 300 м от проблемния участък се намира и дигата, която през 2005 година беше скъсана и придошлата вода заля околните селата. Ако това се случи сега Градина, Крушево и Добри дол ще бъдат наводнени, а пътят Първомай – Чирпан – отнесен.

    Теодора Кирякова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини