Богомил Манчев предлагал на Цветан Василев да му подари "Риск инженеринг"

Предложих на Цветан Василев да му подаря бизнеса си. Казах му „Ти лично ще ръководиш фирмата в продължение на шест месеца и, ако реализираш един лев печалба над нашата, ще ти подаря бизнеса си”.

Това заяви шефът на „Риск инженеринг” Богомил Манчев в ефира на bTV. Манчев беше разследван от прокуратурата във връзка с обвинение за злоупотреби в консултантски договор. 

"Хората от енергетиката са написали сигнала срещу мен. Един от участниците беше Цветан Василев”, смята Манчев. По думите му единствената телевизия, която е имала информация за посещението на ДАНС и прокуратурата, е ТВ7. 

"Василев има да ми отговаря на три въпроса. Защо само ТВ7 са знаели, че ще идват прокуратурата? Как същия ден имаше филм срещу мен в телевизията?”, каза Манчев. 

Относно третия въпрос, той поясни, че предишния ден е казал на Цветан Василев, че му предстои среща с конкретно лице. „Когато на следващия ден са отишли в дома ми да ме търсят да ме арестуват са казали, че трябва да съм там, защото имам среща с еди-кой-си. Никой не знаеше, жена ми не знаеше, но ДАНС знаеше, и казват – той трябва да е тук”, допълни Манчев. 

Манчев заяви още, че компанията му има към 7 млн. лв. във фалиралата КТБ.

"При други обстоятелства щях да го съдя. Щях да намеря достатъчно основание да го съдя”, каза той. Относно отношенията му с Цветан Василев, Манчев поясни, че те започнали да страдат от 2010 година. „Той се промени, не мога да разбера защо”. 

„Хората използват думата „мафия” както си искат. Тя е трудно да се осъществи поради нашия малък размер като държава”, смята Манчев.

По думите му в енергетиката също има хора, които злоупотребяват, но не може да се говори за мафия и олигарси. „В нашия бранш трябва да се работи и в енергетиката няма олигарси.”, допълни Манчев.

Шефът на "Риск Инженеринг" заяви още, че за него е била изненада смяната на изпълнителния дирекор на Българскияенергиен холдинг (БЕХ) Жаклен Коен.

Припомняме, че през декември 2013 г. съвместен екип на прокуратурата и Комисията срещу незаконното богатство започна проверка на имотите на Богомил Манчев, на бившите шефове на НЕК Крум Атанасов и Иво Лефтеров, както и на изпълнителния директор на „Уорли Парсънс” Събин Събинов. Това стана, след като през през октомври същата година те бяха обвинени за изплатените над 8 млн. лева по проекта за АЕЦ „Белене” след замразяването му от кабинета „Борисов” и парламента.

През октомври миналата година досъдебното производтсво за длъжностно присвояване на общо 8 651 898 лева срещу собственика на "Риск Инженеринг" беше частично прекратено  поради липса на доказателства. Манчев беше разследван във връзка с консултантските договори за спряния проект АЕЦ "Белене", за който министрите Делян Добрев от кабинета на Бойко Борисов и Асен Василев от назначения от Росен Плевнелиев служебен кабинет с премиер Марин Райков са продължавали да плащат. Сумите са по 950 000 евро за консултации. За целия период са платени над 13 млн. лева.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини