5 °C

Вместо дискотека през ваканцията,16 годишни младежи от Смолян работят за хора в нужда

  Те са деца с кауза, сърцата им са отворени към болката, страданието и нуждата на напълно непознати хора. Никой не ги организира, никой не иска от тях каквото и да било, защото крехката им възраст предполага само да учат и да се развиват като индивиди. Но те не се задоволяват със собственото си добруване, искат всички да имат живота, който да ги прави щастливи.

  Цял клас 16 годишни младежи от ГПЧЕ “Иван Вазов“ в Смолян организират концерт с благотворителна цел, а средствата са за възстановяване на дома на семейство от Момчиловци, чийто дом изгоря до основи в началото на март тази година. Яна, Вики и Цонка, са три от момичета от 10 „в“ клас в смолянската Гимназия с перподаване на чужди езици, които разказват за каузата, на която се посветил класът им. 23 момчета и момичета преди година спонтанно се хвърлиха да помагат на болна жена, която се бори за живота си заради тежко онкологично заболяване.

  Тази година пък те организират благотворителен концерт, в който обединяват усилията на връстниците си с различни дарби и таланти. Виктория Асенова обича да танцува и от първи клас тропа хора в клуб „Хоро“ в Смолян. Съученичките й Цонка Чаталбашева и Яна Котларска също обичат танчците и играят народни ритми в Клуба.  

  На 13 април от 19 часа в зала №1 на РДТ „Николай Хайто“ младежите организират концерт, за семейството на Роска Георгиева от Момчиловци, което остана без дом след голям пожар. Момичетата се надяват с инициативите да потдикнат още хора към съпричастност и помощ към нуждаещите. Историята им започва през 2015г , когато от новините научават за Светлана Карпачева, която заради тумор в мозъка се нуждае от 50 хиляди лева за операция в Хановер, Германия.

  „Ние тогава много се запалихме, решихме че задължително трябва да направим нещо, за да помогнем, но изобщо не знаехме, че ще правим нещо толкова голямо и мащабно като благотворителен концерт. Беше през февруари и решихме за Баба Марта да направим мартеници и да ги продаваме“, разказва Цонка. Признава, че целият клас се въодушевява и с дарените от смолянчанка 50 лева купиват прежда и мъниста, и след часовете работят в училище. Всеки прави поне по 200 мартеници, а от продажбата събират 500 лева. „Много бяха, дори още имаме непордадени, толкова бяхме мобилизирани и нахъсани, че по цял ден само това правехме“, спомня си Вики. После решават да използват уменията си в концерт и сами да го организират.  Ръчно изработват афиши, покани и билети, най-трудно им било защото на ръка чертаели и режели всичко.

   „Даже леличките в училището ни помагаха и докато ние бяхме в час, те изрязваха, за да ни помагат“, спомнят си момичетата.

  Концертът на Благовещение през 2015г представя младите хора от Смолян с танци, песни, театрална постановка и събира 2500 лв. Заедно със спечеленото от маретниците, за около месец децата събират и изпращат 3 хиляди лева на болната Светлана. Днес те са щастливи, че жената има цялата сума и само чака дата от лекарите за интервенция в чужбина.

  „Беше ни много трудно докато организираме концерта, ние изобщо не знаехме как се организира концерт и какво трябва да направим. Много време и усилия ни отне, но си струваше всичко това. Успяхме може би, защото си поставихме много висока цел “, споделят девойките и благодарят на всички, които са ми помогнали, от учителката им г-жа Христова, до актрисата и ръководител на театралната школа в ОДК Миряна Найденова.

   „Най-хубавото беше когато концертът свърши и всички сме се бяхме събрали да броим парите и подскачахме. Бяхме в пълен екстаз и не знаехме какво се случва. Наскоро пак си писахме със Светлана, тя е добре и чака операцията“, спделят девойките.

  След успеха на първата хуманитарна акция и сладкото усещане за помощта за истински нуждаещ се, тийнейджърите- вече десетокласници, се впускат във втората мисия.

  „Решихме и тази година да потърсим на кого да помогнем, бяхме в пълна готовност- веднага да направим благотворителен концерт, защото видяхме, че хората са много отзивчиви. Всеки от нашия клас ходи на някаква извънкласна дейност- пеене, цигулка, танци, театрална школа и гайдари има сред нас, по всяко време можем да се съберем и да сглобим сценарий.

  Тази година децата имат и помощници- печатница прави като дарение покани и афиши, в кутии за дарения се събират средствата, а поканите на цена от 3 лева се продават от всички. През априлската ваканция младежите организираха и ателие за изработване на сувенири, които ще се продават на благотворителен базар в деня на концерта във фоайето на Театъра. Вместо да се забавляват, те се събираха в класната стая, превърната в импровизирано ателие и майсторяха-изработвайки бижута от плъсти, кутийки за бижута и декоративни шишета с декупаж, картички, посатвки за Великденски яйца, за които купили дървените части по интернет.

  Благодарни са, че и майките им също помагат за изработването на по-сложните модели и аксесоари.

  В концерта на 13 април ще участват Ансамбъл „Родопа“, Клуб „Хоро“, танцов ансамбъл „Зареница“, Оркестър „101 Каба гайди“, танцьорите от клуба по спортни танци „Фен 85“, певците от клуба по народно пеене и актьорите от театралната школа при ОДК в Смолян. В програмата ще участва Доброелена Асенова с индивидуално изпълнение, както и цигулков ансамбъл „Виолина“, ДЮФА, танцов клуб „Хоп -троп“ в Момчиловци.

  Благотворителния базар ще бъде отворен от 18 часа , от 19 часа започва програмата, а децата благодарят на всички, които ще си закупят нещо от щанда с уникати и ще гледат техния концерт срещу символичните 3 лева.

  „Нека дойдат повече хора, така всеки ще помогне на едно семейство в нужда отново да има дом!“, призовават учениците от 10“В“ и благодарят на всички за помощта, особено на Община Смолян, която безвъзмездно даде залата и озвучаването за концерта.

  Щиляна Чакърова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 16.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Бъдете отзивчиви към онези, които открито ви се противопоставят и отхвърлят идеите ви. Събитията ще докажат правотата ви. Имате да свършите далеч по-важни задачи днес. Работете върху текущ ангажимент, от който ще получите значителни средства. Ще бъдете улеснени и от добро развитие на личен въпрос.
  16 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Професионалните ви позициите позволяват да наложите вижданията си по определени въпроси, различни от общоприетите. Нечие не възприемчиво отношение няма да ви смути, защото сте убедени в правотата си. Можете да сдържате емоциите си и да бъдете последователни в действията си.
  16 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Раздвоени и амбицирани мнозина от вас ще имат нужда от приятелски съвет и помощ. Не избързвайте да давате обещания, за които се съмнявате, че ще успеете да изпълните. Благородните ви стремежи са прекрасни, но реалността може сериозно да промени плановете ви.
  16 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Радвате се на добро настроение за работа днес. Приятното ви държание предразполага хората към вас, затова не е чудно че успявате да свършите повече в сътрудничеството си с околните, отколкото сте планирали. В личен план ви очакват изненади, но такива от които ще останете доволни. Вечерта сте в центъра на весела компания.
  16 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще се радвате на засилен интерес от страна на професионалното си обкръжение. Ако се представите добре в проекта, в който участвате, ви очакват делови предложения. Работете и не изпадайте в заблуди по отношение на собствената си значимост. И вие като всеки друг сте на тази земя, за да се развивате и ставате по-добри.
  16 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Не се притеснявайте, ако се окажете изправени пред предизвикателства, за които не сте подготвени. Имате нужния потенциал, в противен случай съдбата би ви спестила емоциите. Очаквате повече от човек, който не е в състояние да ви го даде. Колкото по-рано осъзнаете този факт, толкова по-добре ще бъде за вас.
  16 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще работите, като заложите на творческите си идеи и общувайки с подходящи хора ще постигате синхрон в действията. Така е, когато срещате разбиране. Обстоятелствата ще ви позволят да извлечете максимума на момента, което ще ви направи финансово независими. Все пак бъдете овладени и не позволявайте на емоциите да помрачат устрема ви.
  16 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Отношенията в семейството ви са сложни и колкото по-бързо осъзнаете, че противопоставянето на решенията на близките ви вреди на климата, толкова по-добре за всички вас. Научите ли уроците си, търпението ви ще бъде възнаградено. В интимните си отношения ще спечелите повече, ако сте естествени.
  16 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Възможно е да останете изненадани от нечие поведение или друго събитие. Приемете търпеливо предизвикателствата и не позволявайте на нищо и никого да спре устрема ви към целта. Не се предавайте, ако срещнете препятствия по пътя си. Ще получите повече от живота, стига да сте наясно с желанията си.
  16 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  В случай на нужда потърсете съвет от специалист, било в служебен, личен или социален план. Ще си спестите ценно време и нерви, защото е ясно, че не може да знаете всичко. Дискретността ви по отношение на нечия връзка ще помогне, но вие бъдете искрени с партньора си. Ако имате съмнения ги споделете.
  16 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Бъдете максимално съсредоточени в работата си днес и не обръщайте внимание на онова, което се говори около вас. Ще изгубите твърде ценно време в празни приказки, което след това трудно ще наваксате. Можете спокойно да се доверите на мнението на близък приятел по особено личен за вас въпрос.
  16 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Работите върху конкретни дела днес. Към част от тях от дълго време се стремите, затова няма да е чудно, че ще останете доволни от себе си. Печелите време относно професионален проект, който сте започнали. Имате нужда от разтоварване и приятни емоции. Обградете се с близки хора.
  16 ное 2019
  Последни новини