3 °C

Половината университети ще приемат с матури

Половината от университетите в България ще приемат студенти с оценките от задължителните матури. Това обяви министърът на образованието Даниел Вълчев след заседанието на Съвета на ректорите. По данни на министерството 24 от 51 висши училища ще признават зрелостните изпити от предстоящата кандидатстудентска кампания, без да конкретизират кои са те.


В повечето висши училища оценките ще важат само за някои специалности. Навсякъде приемът ще става и с кандидатстудентски изпит, като при класирането ще се взима по-високата оценка.


Академичните съвети на част от 24-те университета все още не са гласували официално признаването на матурите. Вълчев ги призова да го направят до 10 - 12 февруари, защото до края на месеца зрелостниците трябва да изберат втория си матуритетен предмет.


Матурите ще са вход за всички специалности в Техническия университет в София, Русенския, Шуменския, Югозападния университет в Благоевград, Бургаския свободен университет, Варненския свободен университет, Икономическия университет във Варна, Университета по хранителни технологии и Аграрния университет в Пловдив.


Двете най-големи висши училища - Софийският университет и Университетът за национално и световно стопанство, все още нямат решение на академичния съвет по въпроса. Ректорите им заявиха, че най-вероятно матурата по български език ще замести изпита по литература при кандидатстването за журналистика. В Стопанската академия в Свищов ще се влиза с оценките от зрелостните изпити по математика и география. Ако ръководството обаче прецени, че матурата по тези предмети е била прекалено лесна, бележката от нея ще се умножава с коефициент 0.9, за да даде по-голям шанс на кандидатите, издържали успешно приемния изпит. В Нов български университет отличниците от матурите ще влизат без изпит, а останалите ще трябва да се явят на тест, като за бала ще се зачита по-високата оценка.


Във Великотърновския университет (ВТУ) бележката от зрелостния изпит по литература ще се взима като балообразуваща за всички специалности, за които трябва оценка по предмета от дипломата. Единствено матурите по чужди езици ще са равностойни на приемните конкурси, обясни ректорът проф. Пламен Легкоступ. Матурите не могат да заменят кандидатстудентската кампания, защото не сме сигурни, че стандартите за всички ученици ще са едни и същи, смята той. Той изказа подозрението, че дори оценяващата комисия да е национална, квесторите по места ще могат да помагат на абитуриентите при тестовете. В медицинските университети в София, Плевен и Пловдив с матури ще може да се кандидатства само в направление "Здравни грижи".
Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Подходящо е за вас да си останете вкъщи и да си починете от напрежението през изминалата седмица. Има всички шансове за успех, тъй като околните имат нужда от същото и никой няма да ви пречи. Обърнете внимание на здравето си, моментът е добър за разтоварващи диети и спорт. Живейте според собствените си изисквания.
24 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Разговорите и срещите ще носят добри плодове, а някъде измежду приятелите се спотайва някой, чиито чувства надхвърлят границите на приятелството. Ако все пак се решите да превърнете флирта в любовен роман, премислете пет пъти дали си струва да жертвате добър приятел за мимолетна любовна авантюра. В дома ви разправиите около парите могат да породят враждебност. Можете да посмекчите конфликта и дълбоките разриви при условие, че управлявате по-разумно домашния бюджет.
24 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще премине под знака на емоциите за представителите на Близнаци. С каквото и да се заемете неминуемо очаквайте различните настроения да властват около вас днес и често може да ви се налага да внасяте необходимото равновесие. Разбирате се чудесно със сърдечния партньор, подкрепяте го в начинанията му и той оценява усилията ви.
24 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Бликате от енергия и жизнеността ви е заразителна за околните. Изкушавате се да нарушите правилата и точно днес това най-вероятно ще ви донесе успех. Не се впускайте в твърде рисковани начинания без да сте сигурни в себе си. Някои от вас подновяват предишна емоционална връзка, което обаче не е за препоръчване.
24 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Като истински бойци, ще се възползвате от всяка ситуация, извличайки максимална полза за себе си. Без да бягате от проблемите, ще поемате отговорности и ще търсите подходящи начини за справяне с тях. Не отказвайте предложена ви помощ, вие също се нуждаете от внимание и отдих.
24 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
24 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Важен ангажимент ще ви принуди да станете по-активни и действени. Умората няма да ви тежи, защото очакванията ви са големи. И с право. Ще подобрите финансовото си състояние и ще планирате бъдещите си проекти. Бъдете мили с роднините си. Те също се стараят, до колкото могат да ви бъдат полезни.
24 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се, и с радост ще установите, че нещата са се подредили така както вие ги желаете.
24 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помързелувайте днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е само ваш "проблем".
24 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не бъдете безразлични към чувствата на околните и не ги изолирайте от живота си. С някои от тях имате по-задълбочени взаимоотношения, които би трябвало да ви носят наслада, а не отегчение. Не налагайте мнението си, бъдете търпеливи и отстъпчиви. С чужда помощ ще приключите своя задача и ще ви остане време за почивка.
24 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще помогнете на някого по-бързо да се справи с проблема си, като споделите собствения си опит и го накарате да се довери на вътрешния си усет. Ще уважавате онези, които оспорват разбиранията ви. Това ще ви накара да се почувствате доволни от себе си, защото сте уважили правото на личен избор и свободна воля.
24 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
24 фев 2020
Последни новини