107 души от правителствата след 1989 г. са били агенти на ДС

107 души работили в правителствата на България от 1990 г. насам са били сътрудници на бившите служби.

"107 души от общо 673-ма премиери, министри и зам.-министри са били сътрудници на службите", съобщи по БНР Ефтим Костадинов, председател на Комисията по досиетата.

Имената им ще бъдат обявени до 10.00 часа днес. Всички те са работили в Министерски съвет, като имената са на хора работили като министър-председател, министър и зам.-министър в периода от 1990 г. насам.

Костадинов допълни, че се обявяват само имената на живите, иначе броят им е над 120.

На въпрос в кои министерста са работили тези хора, Костадинов уточни, че е имало хора в министерството на културата, социалните грижи, общо взето почти във всички министерства.

"Във всяко едно от правителствата има тенденция към намаляване на броя на хората работили за бившите служби. Ако има скрити документи, те ще бъдат разкрити по-късно", подчерта още Костадинов.

От своя страна членът на Комисията по досиетата Екатерина Бончева заяви, че тепърва проверката започва за работещите в 13 публични сфери, сред тях са журналисти, социолози, издатели и рекламни агенции.

Един от проблемите е, че никъде няма събрана обобщена информация. Според нея документите за тези 673 души са събрани в пет служби, като най-голям е масивът на МВР.

Тя съобщи още, че около 5000 граждани са подали заявления за преглед на наличните за тях документи. Бончева бе категорична, че е невъзможна манипулацията с допълнително изработване на документи.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини