До 2000 лв. глоба за СПАМ

От 250 до 1500 лева за физически лица и от 1500 до 2000 лева за едноличен търговец или юридическо лице варира глобата при изпращане на нежелано търговско съобщение СПАМ, без изричното съгласие на потребителите. Това каза началникът на отдел "Правен" в Комисията за защита на потребителите (КЗП) Деян Макьов.


При повторно нарушение глобата за юридическите лица е от 1000 до 4000 лева. По отношение на непоисканите търговски съобщения е регламентирано, че доставчикът на услуги, който изпраща подобни данни по електронната поща, без предварителното съгласие на получателя, е длъжен да осигури ясно и недвусмислено разпознаване на търговското съобщение, още при постъпването при получателя, каза Макьов.


Потребителите са напълно защитени, защото ако получат СПАМ, за който не са дали разрешение, могат да подадат жалба до КЗП и ако се установи, че съобщението идва от страна-членка на Европейския съюз, то се взимат необходимите мерки срещу подателя на съобщението. Макьов обясни обаче, че съществуват определени трудности при тези СПАМ-ве, тъй като в по-голямата си част, те пристигат от Америка или Азия и по този начин се затруднява реализирането на санкциите.
Източник: dnesplus

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини