Без име, без собрание...

Македонският парламент взе решение да се саморазпусне. Това стана около 2:15 ч местно време, когато представителите на управляващото мнозинство гласуваха разпускането на парламента. „За" гласуваха 70 от присъстващите 108 народни представители. Гласували против нямаше. След саморазпускането на парламента се очаква до 60 дни да се проведат предсрочните избори.

ДПА: Македонският парламент се саморазпусна, предсрочни избори през юни
След двудневен дебат, който имаше за цел прекратяването на парализиращата политическа криза, македонският парламент гласува саморазпускането си, с което се насрочват предсрочни парламентарни избори, предава ДПА. Тази стъпка означава и разпадане на коалиционното правителство. Според конституцията на страната предсрочните избори трябва да се произведат до средата на юни.
В Македония се наблюдава напрежение и когато Скопие не бе поканено да се присъедини към НАТО миналата седмица, мнозинството македонци от славянски произход бяха много разочаровани и притеснени, тъй като те виждат в НАТО за гарант, че тяхната страна няма да бъде разделена по етнически признак, отбелязва агенцията.

Би Би Си: В Македония ще има предсрочни избори
Скопие. Македонските депутати гласуваха за разпускане на парламента и за произвеждане на предсрочни избори в момент, в който продължава скандалът с Гърция за името на страната, предава Би Би Си.
Гърция иска бившата югославска република да промени името си, заявявайки, че то включва териториални претенции върху едноименната северна гръцка провинция.
Македонският премиер Никола Груевски заяви, че опозиционните партии блокират неговите планове за реформа. "Оставаме ангажирани с целите си за присъединяване към НАТО и Европейския съюз", каза македонският министър-председател. "Но необходимите реформи са възпрепятствани от блокирането на парламентарните процедури", отбеляза той.

Косовапрес: В Македония през юни ще има предсрочни парламентарни избори
Скопие. След маратонски дебати депутатите в парламента на Македония гласуваха в първите часове на деня решение за разпускане на законодателния орган и за свикване на предсрочни парламентарни избори, които ще се състоят на 8 юни, пише агенция Косовапрес.
Срещу предсрочни избори бяха само опозиционният Социалдемократически съюз на Македония и по-малки партии с аргумента, че страната има по-важни приоритети от свикване на избори. Дебатите за разпускане на парламента продължиха два дни и бяха белязани от взаимни обвинения между управляващата партия и опозицията, посочва косовската агенция.

РТС: Македонският парламент бе разпуснат
Скопие. В два часа след полунощ бе разпуснат македонският парламент, съобщава Радио Телевизия Сърбия /РТС/. В гласуването не участваше най-голямата опозиционна партия – Социалдемократическият съюз на Македония /СДСМ/, чиито депутати напуснаха парламентарната зала.
Председателят на парламента Любиша Георгиевски пожела на всички партии да се срещнат на предстоящите избори, но не насрочи дата за произвеждането им. По думите на премиера Никола Груевски изборите трябва да се произведат в срок от 60 дни.

"Политика", Сърбия: Македонците се карат, албанците печелят
Белград. "Македонците се карат, албанците печелят" гласи заглавието на сръбския вестник "Политика" във връзка с двудневните дебати в Скопие за саморазпускане на парламента. Депутатите от управляващата коалиция и от опозицията, предимно македонци, взаимно се атакуваха от парламентарната трибуна с речник, в който доминираха понятия като "лъжци", "предатели", "измамници", "страхливци"....
Управляващите вмровци ликуват, тъй като с помощта на албанските народни представители от двете най-големи партии – Демократическата партия на албанците /ДПА/ и Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/, си осигуриха парламентарно мнозинство. Срещу тях е опозиционният Социалдемократически съюз на Македония /СДСМ/, който в гняв и немощ използва дебатите в парламента за хокане на своите сънародници с дясна политическа ориентация. Дебатите, коментира сръбският вестник, потвърдиха непримиримото и трагично деление между македонците.

"Вечер", Македония: "Македонската салата" е резултат от действията на САЩ
Скопие. Гърция се съмнява, че Македония е разбрала посланията на НАТО. Това каза вчера заместник-министърът на външните работи на Гърция Янис Валинакис, пише днес македонският вестник "Вечер" под заглавие ""Македонската салата" е резултат от действията на САЩ". Валинакис реагира на писмото, което македонският министър на външните работи Антонио Милошоски изпрати на ръководителите на дипломацията на страните членки на Алианса, в което той иска страната веднага да бъде приета в НАТО.
И Милошоски смята, че Гърция не разбира някои работи добре. Той каза, че гръцката страна има проблем с разбирането на демократичните принципи, особено с разбирането на един необорим принцип и това е правото на национално самоопределение.
Тази "македонска салата" е резултат от действията на САЩ големите държави в Европа, които водят политика на принципа "разделяй и владей" на Балканите, каза председателят на парламентарната група на коалицията на радикалната левица СИРИЗА Алекос Алаванос.

"Утрински весник": Македония навлиза в опасна зона
Скопие. Двудневните дебати в македонския парламент за саморазпускане и за предсрочни парламентарни избори показаха, че политическият климат в държавата е доведен до точката на кипене, пише днес македонският "Утрински весник" под заглавие "Македония навлиза в опасна зона". Атмосферата, посочва изданието, е изключително напрегната и малко не достига да се случат и по-крупни инциденти. По време на дебатите директно се противопоставиха две концепции – едната за незабавно продължаване на преговорите за името и за изпълнение на критериите за евроатлантическа интеграция, а другата – за предсрочни парламентарни избори и дестабилизация, с което държавата би навлязла в опасни сценарии, че работи в полза на Гърция. Опозицията обвини ВМРО-ДПМНЕ, че бяга от отговорност в ключовите за държавата моменти, а управляващата партия отвърна, че СДСМ се страхува от избори, пише вестникът.

"Утрински весник", Македония: Поканата за НАТО има срок – началото на юли
Брюксел. Македония трябва да реши проблема около името до началото на юли, тъй като след това ще бъде твърде късно. Такова е посланието от НАТО, където вече започна подготовката на процедурата за приемането на Албания и Хърватия в Алианса, пише днес македонският "Утрински весник". Според оценките на НАТО дотогава трябва да завършат преговорите за присъединяване и да започне ратификацията на членството в националните парламенти. Затова, пише "Утрински весник", малко вероятно е някоя страна член да повтори същата процедура само за една държава, т.е. за Македония. Независимо че в заключителния документ няма времева граница за отправяне на покана за членство към Македония, неофициално се говори, че ратификацията е толкова комплексен процес, че реално има срок, пише вестникът.

Агенция „Фокус"
Парламентът на Македония се саморазпусна
Парламентът на Македония се саморазпусна, предаде кореспондентът на Агенция "Фокус" в Скопие. Около 2:15 ч местно време представителите на управляващото мнозинство гласуваха разпускането на парламента. „За" гласуваха 70 от присъстващите 108 народни представители. Гласували против няма.
„Пожелавам Ви успех на предстоящите избори. Да сме живи и здрави", каза председателят на парламента Любиша Георгиевски при разпускането на Народното събрание.
Опозиционните Социалдемократически съюз на Македония /СДСМ/ и Либералнодемократическа партия /ЛДП/ напуснаха заседателната зала преди гласуването. Според тях моментът не е подходящ за провеждане на предсрочни парламентарни избори.
Сунчица СТОЯНОВСКА

Ройтерс: В Македония ще се произведат предсрочни парламентарни избори
Депутатите в Македония вчера гласуваха за разпускане на парламента с цел провеждане на предсрочни избори, съобщава Ройтерс. Това решение, коментира агенцията, ще стане важно за политическия живот в страната, която през последните няколко месеца се намира в застой. Решението за разпускане на парламента и провеждане на предсрочни избори бе предизвикано от неуспешния опит на Македония да стане член на НАТО.
Парламентарните избори в Македония трябва да се произведат в близките два месеца.

АФП: Македония разпусна парламента, предстоят предсрочни избори
Македонските депутати гласуваха за разпускането на парламента. Предсрочните избори ще бъдат обявени до дни, за да се избегне задълбочаването на кризата вследствие блокираната от Гърция кандидатурата на страната за членство в НАТО заради спора за името, предаде АФП. Опозиционните партии не участваха в гласуването в парламента.
Предсрочните избори може да се състоят в средата на юни, по-малко от две години след предишните избори в малката балканска държава, коментира АФП. Зоран Таневски, говорител на Централната избирателна комисия, каза че законовото изискване изборите да се проведат „шейсет дни след свикването им, може да бъде намалено след като ще са предсрочни".

Макфакс: В Македония ще се произведат предсрочни избори
Македонският парламент гласува за предсрочни парламентарни избори, които трябва да се произведат в срок от 60 дни, предаде македонската агенция Макфакс. Със 70 гласа "за" народните представители единодушно подкрепиха предложението на Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/ за разпускане на парламента. Предложението бе подкрепено от депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, ДСИ и Демократическата партия на албанците /ДПА/. Опозиционните Социалдемократически съюз на Македония /СДСМ/ и Либералдемократическапартия /ЛДП/ не участваха в гласуването.
Председателят на СДСМ Радмила Шекеринска обвини премиера Никола Груевски, че с предсрочните избори бяга от решаването на проблемите.
Председателят на парламента Любиша Георгиевски трябва да определи датата за произвеждане на изборите. Предизборната кампания ще продължи 20 дни.
Агенция Ина съобщи, че бившият премиер на Косово Рамуш Харадинай посредничи двете най-големи партии на етническите албанци в Македония – управляващата ДПА и опозиционният ДСИ, заедно да участват в предсрочните избори.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини