Родното школо- инкубатор за натегачи

Смятам, че трябва да бъде въведена оценка за поведение, категоричен съм. Един от най-големите въпроси на българското училище е липсата на дисциплина и ред. Това заяви министърът на образованието и науката Даниел Вълчев след края на „заседанието на политическия кабинет", в което участваха 28 ученици.

Специалното „заседание" се проведе по повод деня на ученическото самоуправление.

Имам известни колебания как точно да бъдат описани последиците от намалената оценка за поведение. Това е нещо, което ние вече обсъждаме, каза Вълчев.

Според него предложението ще бъде направено в новата Наредба за образованието.

Ученик, който системно има лоши прояви, трябва да бъде санкциониран по някакъв начин.Трябва да си даваме сметка, че ако санкцията не засегне някого по чувствителен начин, няма да има ефект, коментира Вълчев.

Според него идеята за обществено-полезен труд - като бърсане на книги в библиотеката, не връща училищата в тоталитаризма.

Министърът заяви също така, че трябва да се обсъди още веднъж минимума на отсъствията.

Независимо дали отсъствията са извинени или не – ако ти не си проследил поне 70% от занятията по учебния предмет, няма да говорим за каквато и да е оценка, допълни Вълчев.

На 30 април тази година образователният министър съобщи, че използването на мобилни телефони в училище по време на час и официални събития ще бъде забранено.

„Облеклото е социален ритуал. С него ние заявяваме определени неща – идентификация, принадлежност, отношение, дори протест. И аз обичам да ходя с дънки, имам и едни скъсани, но не си позволявам да ходя на работа с тях", сподели още министърът пред вестник "24 часа".

Той допълни, че е привърженик на въвеждането на униформи, въпреки че смята за правилно това да стане не по административен път, а с общо съгласие на ръководството на училището и родителите.


Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини