Отново автомобил, задвижван от вода

Японската компания Genepax представи в Осака електромобил, който използва водата като гориво, съобщи Ройтерс. Само един литър вода е достатъчен, за да се движи превозното средство един час със скорост 80 км в час.

Създателите на новия електромобил твърдят, че могат да зареждат колата си както с вода от чешмата, така и с дъждовна, речна или със солена морска вода. Двигателят с горивни клетки е бил наречен Water Energy System (WES). Той е конструиран на същия принцип, както и двигателите с водородни горивни клетки.

Главната особеност на системата Genepax е, че при нея се използва колектор електроди от мембранен тип (MEA). Той се състои от специален материал, който чрез химическа реакция може напълно да разлага водата на водород и въглерод. Процесът е аналогичен на механизма на производство на водород чрез реакция на металохидрид и вода.

Главната отличителна черта на WES е продължителността на експлоатацията. Освен това MEA не изисква специален катализатор, а редките метали, в частност платината, се използват в същото количество, както и в обичайните филтриращи системи на бензиновите автомобили.

Автомобилът на компанията Genepax не изхвърля вредни вещества и не замърсява околната среда, освен това може да се използва дълго, тъй като катализаторът не дефектира от замърсители.

"Автомобилът ще продължи да се движи дотогава, докато имате бутилка с вода, за да го зареждане от време на време" - каза генералният директор на Genepax Кийоши Хирасава. За зареждането на батериите с енергия не е нужно изграждането на допълнителна инфраструктура, както е в случая с повечето съвременни електромобили.

Демонстрираният в Осака автомобил е единствен образец и ще бъде използван за получаване на патент за изобретение. В бъдеще в Genepax планират в сътрудничество с японски автомобилопроизводители да намалят себестойността на горивните елементи за сметка на масовото производство.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини