GM, Ford и Chrysler пред фалит?

Една от трите големи американски автомобилостроителни компании (GM, Ford и Chrysler) почти със сигурност ще фалира в рамките на следващите пет години. Това се казва в анализ на UniCredit за пазара на суапове на кредитен риск, цитиран от Блумбърг.

Застраховката на $10 млн. дълг на General Motors Corp. сега струва рекордните $4.7 млн. еднократно плюс още половин милион годишно, което говори за 84% риск от фалит. Рискът от фалит за Ford Motor е поне 75%. Заедно с Chrysler, математическата вероятност един от трите големи автомобилостроителя да фалира надвишава 95%.

Миналата седмица най-големите в световното автомобилостроене GM съобщиха за третата най-голяма загуба в своята 100 годишна история. Ford затваря два завода. Chrysler тази седмица не успя да получи целия размер на финансирането от $30 млрд., което търсеше, така че може да не бъде в състояние да финансира продажбите на клиенти и дилъри.

Продажбите на автомобили в САЩ спаднаха с 13% през юли. Според специалист от UniCredit в Мюнхен, може да има фалит в някой момент, тъй като цената на застраховката на кредита сочи с почти 100% вероятност, че някой от Големите Три ще попълни процедурата в 11 глава от Кодекса по банкрута. Цената на застраховката на кредитите е нараснала толкова, че застрахователите ще спечелят, дори ако фалират наведнъж два от Големите Три. Общо, за да се застраховат $30 млн. техен дълг, вече са нужни $18 млн. в срок пет години. Специалистът на банката посочва: никога няма да си купя (ценни книжа) в някое от тези, защото всички те са кофти. Но бих купувал в индустрията като цяло. САЩ никога няма да позволи трите наведнъж да се сринат.

Суаповете на кредитен риск (Credit-default swaps) са ценни книги, целящи да предпазят притежателите на дълг от фалит на компанията, чийто дълг те притежават. Купувачът на кредитна протекция получава в замяна привилегировани книжа или еквивалент в налични пари, в случай че компанията не може да изпълнява задълженията си. Поскъпването на CDS означава влошаване в оценката на кредитното качество, а поевтиняване - противното.

Нещата са сериозни, защото фалит на някой от американските автомобилни гиганти ще доведе до тежки загуби на пазара на структурираните кредитни продукти CDO (дългови облигации със залог) в размер на $1.2 трилиона. В повече от 80% от CDO емитирани преди 2005 г. (преди да загубят инвестиционния си рейтинг), са включени и суапове на кредитния риск на GM и Ford.

Дълговите облигации CDO са ценни книжа, състоящи се от портфейл бонове, кредити и суапове на кредитен риск. Ипотечните CDO доведоха до над $482 млрд. загуби за финансовите фирми по света. В повечето CDO са включени застраховките на кредитите на банки и автомобилни компании и загубите могат да накарат инвеститорите да разпродадат ценните книжа.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини