Смолянските седмокласници втори по успех на матурите в страната, четвъртокласниците първенци

Седмокласниците от Смолянска област са втори по успех в цялата страна на националното външно оценяване по български език и литература. Това сочат резултатите, обобщени от Регионалния инспекторат по образование. За поредна година децата от областта имат и най-добрите резултати при четвърти клас. Резултатите от държавните зрелостни изпити все още се обобщават.
Добър 4.347 е средният успех по български език и литература на седмокласниците в Смолянска област. Това нарежда областта на второ място по успех в страната след София-град. На националното външно оценяване по български език и литература в седми клас са се явили общо 843-а ученици. Двойките са само 28. Пълни шестици няма, отличните оценки са 30.

На изпита по математика са се явили 841 седмокласници, отново няма пълна шестица, отличните оценки са пет, а много добрите - 70.
„Слабите оценки са 186, спада в успеха тази година е от 3:57 на 3:38, слабите оценки са много по математика, средните също са много - 256, добрите също са много - 324, те са превес“, коментира Мария Сотирова, експерт от РИО Смолян.
На фона на драстичния спад в успеха по математика в цялата страна, смолянските седмокласници са на сравнително добро ниво и пети по успех в страната.

В Регионалния инспекторат по образованието в Смолян обобщават, че като цяло резултатите от националното външно оценяване са устойчиви във времето. За пореден път, на така наречените малки матури в четвърти клас, смолянските деца са с най-високи резултати от четирите изпита. Едни от най-чаканите резултати - от матурите на зрелостниците, се обобщават в момента на регионално ниво и предстои до ден да бъдат официално оповестени.

СмолянБГвести.нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини