Прокуратурата: Новите цени на винетките са незаконни. Преглед на печата

Посещението на румънския президент Клаус Йоханис у нас и общите ни интереси в сферата на енергийната сигурност и отбраната са сред водещите теми на вестниците в четвъртък.

„България и Румъния са доказателството, че двигателят на европейската интеграция и регионалното сътрудничество работят за позитивна промяна за двете страни и за целия регион. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев, който откри заедно с президента на Румъния Клаус Йоханис съвместен българско-румънски бизнес форум. В Българската търговско-промишлена палата в столицата се събраха повече от 100 представители на бизнеса от двете страни в секторите на фармацията, металургията, туризма, информационните технологии, земеделието и производството на храни, рекламата, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Президентите Росен Плевнелиев и Клаус Йоханис направиха преглед на двустранните търговско-икономически отношения през последните години. За 10 години двустранният стокообмен е отбелязал осемкратен ръст, а българският износ към Румъния е нараснал седем пъти, посочи българският президент. Росен Плевнелиев допълни, че всестранните приятелски отношения между България и Румъния са предпоставка за още по-амбициозно търговско-икономическо и инвестиционно сътрудничество и по вече набелязаните редица конкретни проекти от двустранен интерес. Румъния е третият водещ търговско-икономически партньор на България, отбеляза на свой ред президентът Клаус Йоханис. Над 1 милион румънски туристи ежегодно посещават България, все по-интензивно е и инвестиционното сътрудничество. На над 150 млн. евро възлизат българските инвестиции в Румъния, посочи румънският президент... Президентите Росен Плевнелиев и Клаус Йоханис се обявиха за подобряване на транспортната и енергийната свързаност, чрез изграждане на нови мостови съоръжения между двете страни, за реализацията до края на годината на интерконекторната газова връзка при Русе-Гюргево, както и за подобряване на навигацията и корабоплаването по река Дунав, което ще даде икономически тласък на регионите по бреговете на плавателния път...” – в. „Сега”.

„Перспективите за развитие на двустранното икономическо и търговско сътрудничество, партньорството на България и Румъния в Европейския съюз и НАТО, както и запазването на сигурността в региона и миграционният натиск към ЕС бяха сред темите, обсъдени по време на срещата между министър-председателя Бойко Борисов и президента на Румъния Клаус Йоханис. Това съобщиха от пресцентъра на правителството. „Очакваме процедурата в румънския участък по изграждането на газовата връзка между България и Румъния при Русе-Гюргево да приключи в максимално кратки срокове и да финализираме този проект", заяви Борисов. Българският премиер и румънският президент се съгласиха, че с въвеждането в експлоатация на интерконектора ще се постигне укрепване на газовата инфраструктура и повишаване сигурността на доставките в региона. Борисов и Йоханис обсъдиха традиционно добрите отношения между правителствата и държавните институции на двете страни. Като пример те посочиха създадения Съвет за сътрудничество на високо равнище и регулярното провеждане на съвместни правителствени заседания. Двамата коментираха и подготвяната обща позиция за отпадане на визите за Канада за българските и румънските граждани.
Премиерът Борисов и президентът Йоханис обсъдиха и политиката на разширяване на ЕС по отношение на Западните Балкани, укрепването на регионалното и трансграничното сътрудничество и сигурността по външните граници на ЕС и Шенген в контекста на миграционната криза. Стандарт Нюз припомня, че Клаус Йоханис е на официално посещение у нас по покана на държавния глава Росен Плевнелиев.” – в. „Стандарт”.

„Държавният глава Росен Плевнелиев беше удостоен от президента на Румъния Клаус Йоханис с най-висшето държавно отличие на страната „Звездата на Румъния“. Президентът Плевнелиев получи ордена за приноса му за развитието на демокрацията, просперитета и регионалната сигурност, както и за насърчаването на сътрудничеството и приятелските отношения между България и Румъния, съобщава пресцентърът на държавния глава. На „Дондуков“ 2 двамата президенти разговаряха „на 4 очи“ преди пленарните разговори на официалните делегации на България и Румъния. По-рано румънският президент беше посрещнат с официална церемония от държавния глава Росен Плевнелиев, с което започна двудневното му официално посещение у нас.” – в. „Труд”.

„Плевнелиев и Йоханис: Да спрем енергийната зависимост на Югоизточна Европа Енергийната зависимост е най-голямата слабост на Югоизточна Европа и изграждането на модерна енергийна инфраструктура и свързването на националните газопреносни и електрически мрежи трябва да бъде общ приоритет. Това беше позицията на президентите Росен Плевнелиев и Клаус Йоханис, които разговаряха днес на „Дондуков“ 2. По покана на българския държавен глава, президентът на Румъния Клаус Йоханис е на двудневно официално посещение у нас... Българският държавен глава заяви, че за страната ни е изключително важно интерконекторът с Румъния да влезе в експлоатация възможно най-скоро и да бъде реверсивен. Тази междусистемна газова връзка е част от бъдещия енергиен коридор по оста Север-Юг и в рамките на визитата си президентът Йоханис ще посети строителната площадка край българския град Мартен. „Реализацията на Южния газов коридор и междусистемните връзки със съседните страни са единствената възможност в краткосрочен план Югоизточна Европа да подобри своята енергийна сигурност“, категоричен беше президентът Плевнелиев. Подобряването на свързаната с Дунав мост 2 пътна инфраструктура, ускоряването на работата по изграждането на нови мостовe, както и на хидроенергийни комплекси на река Дунав, също са сред проектите, които имат важно значение за икономическия обмен в региона, беше посочено на пресконференцията... България и Румъния са фактори на стабилност и сигурност в Източна Европа и ще засилят партньорството си в тази сфера, както и в борбата с тероризма, стана ясно на пресконференцията на двамата президенти. Променената среда на сигурност в региона, вследствие на кризата в Украйна, налага да бъде поставен акцент върху стратегическото значение на Черноморския регион при формулирането и реализирането на политиките на ЕС и НАТО. И Росен Плевнелиев, и Клаус Йоханис приветстваха решението на САЩ да дислоцира военноморски части в Черно море в рамките на Европейската инициатива за гарантиране на сигурността на съюзниците в Европа. „България ще подкрепи създаването на щабна структура на НАТО, както и разполагането на многонационална бригада в Румъния. Очакваме да се вземе такова решение на Срещата на върха на НАТО във Варшава“, отбеляза президентът Плевнелиев. Държавният глава припомни изразената от министъра на отбраната Николай Ненчев позиция, че страната ни е готова да изпрати на ротационен принцип до 400 военнослужещи за подготовка и обучение... Българският президент Росен Плевнелиев удостои президента Клаус Йоханис с орден „Стара планина“ с лента, за принос за развитието на двустранните отношения между България и Румъния...” – в. „24 часа”.

„На предстоящата среща на върха на НАТО във Варшава (8-9 юли) България и Румъния ще отстояват обща позиция за засилване на отбранителното значение на черноморския регион – по море и по суша. Това заявиха на съвместна пресконференция българският президент Росен Плевнелиев и румънският му колега Клаус Йоханис, който е на двудневно посещение у нас. Плевнелиев изтъкна, че България подкрепя инициативата за създаване на щабна структура и многонационална бригада на НАТО в Румъния, решението за което се очаква да бъде взето във Варшава. България ще участва с до 400 военни за подготовка и учение на ротационен принцип, допълни българският президент. След действията на Русия в Украйна и на базата на тлеещите замразени конфликти черноморският регион придоби стратегическо значение за евроатлантическата сигурност. Замразените конфликти в Грузия, Украйна, Армения, Азербайджан, Молдова и, разбира се, незаконната окупация на Крим промениха тотално средата и баланса на сигурност в Черно море и ние трябва да бъдем адекватни на новите реалности, подчерта Плевнелиев. Клаус Йоханис допълни, че страната му има още една отбранителна инициатива за Черно море, за която се надява да получи чадър от НАТО възможно най-скоро. "Не желаем да се завръщаме към студената война или да атакуваме някого, но трябва да бъдем в положение да се защитим и да докажем, че сме тук", обясни румънският държавен глава. "Действията на НАТО са изцяло в подкрепа на държавите по източния фланг в техните обективни притеснения, свързани с действията на Русия. Няма как да сме спокойни, когато плеяда от замразени, но тлеещи конфликти са на границите ни. Чрез замразените конфликти се поставят трайно в зависимост от нечий чужд интерес. Но не НАТО създава замразени конфликти и не НАТО инициира окупация и анексия на територията на суверенна държава. Не сме ние, които инциираме невероятна по мащаб пропагандна война и кибератаки срещу демократични институции – от германския Бундестаг до българското президентство", посочи Плевнелиев, визирайки хакерските атаки срещу българските институции миналата есен, за които службите подозират Русия...” – в. „Дневник”.

Парламентарните баталии от вчерашния ден също са сред темите на всекидневниците.

„Корнелия Нинова: Това e единственият премиер, заради когото 20 души се самозапалиха Това заяви от парламентарната трибуна председателят на ПГ на БСП лява България Корнелия Нинова, предаде БГНЕС. Нинова направи изявлението по време на дебата за информацията, че страната ни е заплашена от загуба на средства по Програмата за развитие на селските райони. „Това си ви е навик, правете го, но то не е ползотворно за България”, продължи тя. И припомни за протестите, с които народът се вдигна срещу увеличението на цените и свали правителството на Борисов. „Да припомним , че това е единственият кабинет и единственият министър-председател, заради когото 20 българи се самозапалиха”, подчерта Нинова. Проблемът на България е правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ - тези 1.1 млрд. лв. ще трябва някой да ги връща и ще ги връща българският народ, заяви тя. Рухна най-успешният ви рекламен трик, че ЕК подкрепя ГЕРБ в усвояването на европейски средства. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на „БСП лява България” Драгомир Стойнев, четейки декларация от името на парламентарната група, във връзка с информацията, че страната ни е заплашена от загуба на средства по Програмата за развитие на селските райони, предаде Агенция „Фокус”. „Както винаги ГЕРБ се опитват да прехвърлят вината върху някой друг. Нека бъдем реалисти и да видим какво точно пише в това писмо. Европейската комисия (ЕК) не вярва на сертифициращия орган. ЕК не признава извършените от него проверки. От писмото става ясно, че системите във Фонд „Земеделие” не работят. Не вярват на представените документи, защото съществуват несъответствия”, посочи Стойнев. „В писмото се декларира, че по време на одитната мисия на Главна дирекция „Земеделие” на ЕК през януари, е било обърнато внимание на недостатъци в работата на българските власти”, допълни още той. Според БСП, в писмото се посочва, че ЕК не приема заключенията в доклада на сертифициращия орган. „Държавен фонд „Земеделие” не е изпълнил коректно изискванията на европейското законодателство и по тази причина ЕК нe признава разплатените средства през 2015 година. Това означава, че за сега те остават за сметка на държавния бюджет”, се посочва още в декларацията на „БСП лява България”. „Правите сделка с дявола, за да останете на власт, говорите лъжи", защото сте некомпетентни.
Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева в отговор на декларацията на БСП лява България по повод излязлата информация, че страната ни е заплашена от загуба на средства по Програмата за развитие на селските райони, предаде БГНЕС. „На сайта на земеделското министерство има изкарано това писмо от ЕК и само хора, които го разбират, могат да го обсъждат”, обърна се тя към левите депутати, които обвиниха ГЕРБ, че крият този документ от обществото...” – в. „Сега”.

„Програма за развитие на селските райони (ПРСР) нито е спряна, нито имаме изискани 1,1 млрд. лв. Това заяви от парламентарната трибуна вчера министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Часове преди полета й за Москва, където ще разговаря с руския си колега, тя отиде извънредно в Народното събрание, за да докаже с документи на депутатите, че твърденията на БСП за спрени европари за земеделие не са верни. Министър Танева показа от трибуната платежни документи от вчера сутринта, с които са били възстановени пари именно по ПРСР. Още във вторник министерството е разплатило 56 млн. лв. "От датата на писмото на ЕК по доклада на сертифициращия орган за разплащанията през миналата година, което е от април, са разплатени близо 200 млн. лв.", отчете Танева. И попита как ще се извършват плащания, ако наистина има спрени пари. "Ние сме българи, трябва ли дребните ни политически амбиции да стават за компрометиране на доверието в българската земеделска общност", се обърна към левицата Танева. Междувременно от Европейската комисия разпространиха изявление на говорителя Даниел Росарио, според което няма спрени плащания за страната ни. "Плащанията по ПРСР в България продължават на регулярна основа, така както са планирани", се казва в изявлението. От ЕК съобщават, че плащанията по две от мерките в момента са прекъснати поради проверки, но уточняват, че сумите, за които става въпрос, са много малка част от 2,3 милиарда евро, които страната ни ще получи за развитие на селските райони в настоящия финансов период. "Прекъсванията и отлаганията на плащания са временни мерки от превантивен характер, и ако не бъдат открити нередности, отложените суми ще бъдат изплатени на по-късен етап", посочват от комисията. Става дума за мерките за финансиране на производство на биогорива и енергия от ВЕИ, по ПРСР тече проверка и не може да се говори за санкции, уточниха от земеделското министерство. Предстоят приеми по новата ПРСР, чийто бюджет е 2,9 млрд. евро. Предстои прием по мерките 6.3 - "Стартова помощ за развитието на малки стопанства", 4.1 - "Инвестиции в материални активи", 4.2 - "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти", 7.2 - "Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура" и 9 - "Учредяване на групи и организации на производителите". А до края на юли трябва да приключи процедурата за приемане на Наредбата по мярка 7.2 - "Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура. Рунд 2 от спора между БСП и ГЕРБ за европарите за земеделие започна с декларация от името на левицата. "Рухна най-успешният рекламен трик, че ЕК подкрепя ГЕРБ в усвояването на европейски средства", заяви социалистът Драгомир Стойнев. Според БСП еврокомисията не признава разплатените средства през 2015 г. По ПРСР, тъй като ДФЗ не е изпълнил коректно изискванията на европейското законодателство и това означава, че засега тези средства остават за сметка на държавния бюджет. "Кампанията за президентските избори започна, когато Корнелия Нинова стана председател на БСП", й отговори Цвета Караянчева от ГЕРБ и предупреди, че всички думи на левицата са лъжа. Караянчева посочи, че при кабинета "Орешарски" ПРСР е била върната за доработване с 426 забележки и са направени чудеса да заработи отново. "Навикът ви е винаги да прехвърляте отговорността назад - на Орешарски, Станишев, Жан Виденов и хан Аспарух. Но това не е ползотворно", се включи и соцлидерът Корнелия Нинова. И отсече - "тези 1.1 млрд. лв. ще ги връща българският народ". "Няма спрени 1.1 млрд. лв., точно обратното - парите са преведени. Няма никакъв ефект от тази работа, освен че се излагате пред цялото българско общество. То помни на кого спират парите и на кого ги пускат", заяви и Делян Добрев от ГЕРБ. За да убеди левицата, че няма спрени европари, в парламента отиде и зам.-министърът на земеделието Филип Грудев...” – в. „Стандарт”.

„Скандал между зам.-министъра на земеделието Васил Грудев и депутата от БСП Иван Иванов се разрази в кулоарите на парламента в спор спрени ли са или не евросредства по Програмата за развитие на селските райони. По заръка на министър Десислава Танева, която замина за Русия, Грудев се срещна с групата на БСП, за да разясни на депутатите какво точно пише в писмото на ЕК за доклада на сертифициращия орган за 2015 г. По искане на БСП срещата беше закрита за медиите, а след това социалистите отказаха да застанат пред журналистите заедно със зам.-министъра. Депутатът от БСП Иван Иванов все пак беше спрян от репортерите, а той започна да обяснява, че има сериозна опасност определени суми да бъдат възстановявани от държавния бюджет. Няма спрени пари, но има сериозна опасност да бъдат връщани средства, каза той. В този момент обаче Васил Грудев застана пред микрофоните, побутван от пресаташето на ГЕРБ, и започна да оборва всяко твърдение на БСП. Не бива да спекулираме, няма спряна програма, няма санкции, заяви той и поиска извинение от БСП. Радвам се, че уточнихме с колегите, че спрени пари по програмата няма, няма наложени санкции. Те на срещата казаха, че никога не са твърдели, че има спрени пари, обясни с удовлетворение Грудев. Няма опасност, тези 1.1 млрд. лева вече са възстановени, от 3 месеца е по сметките на държавата, увери той. Според зам.-министъра до скандала се стигнало заради интерпретацията на писмо на ЕК, написано на чиновнически език, който от БСП използвали за политически дивиденти, без да го разбират. Всяка седмица получаваме по 5 писма от Брюксел, допълни той...” – в. „Дневник”.

Всекидневниците съобщават също, че според прокуратурата новите цени на винетките са незаконни.

„Тарифата за новите цени на винетките е незаконна и трябва да бъде отменена. Това е становището на Върховната административна прокуратура, съобщи bTV. Вчера Административният съд е разгледал делото и прокуратурата е подкрепила жалбите. Обжалва се не ценообразуването, а начинът на приемане на постановлението - без обществено обсъждане. Ресорният министър Лиляна Павлова подчерта, че делото далеч не е предрешено. „Каквото и да е решението на 14 юли, ако е в полза на държавата, постановлението остава в сила, а ако постановлението е, че е незаконосъобразно, ние, разбира се, ще обжалваме на тричленка. Така че то няма да влезе в сила веднага, тъй като подлежи на обжалване, защото считаме, че процедурата е проведена законосъобразно”, подчерта Павлова...” – в. „24 часа”.

„Върховната административна прокуратура се произнесе по административното дело, образувано във връзка с повишените винетни такси, вследствие на жалбата на Сдружение „Център за законодателни оценки и законодателни инициативи“, съобщиха от държавното обвинение. Според прокуратурата жалбите са основателни и следва да бъдат уважени, тъй като подзаконовият нормативен акт за изменение на Тарифата за таксите, които се събират от Агенция „Пътна инфраструктура“ е незаконосъобразен, като е издаден при съществено нарушаване на административнопроизводствените правила. Предложението до МС за изменение на Тарифата не е изготвено съвместно от министъра на финансите и министъра на регионалното развитие и благоустройството, както би следвало, а еднолично от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Не е спазено изискването съставителят на проекта да го публикува на интернет страницата на съответната институция заедно с мотивите, съответно доклада, като на заинтересованите лица се предоставя най-малко 14-дневен срок за предложения и становища по проекта. В случая обсъждане на проекта изобщо липсва. Не е спазено и изискването министърът - вносител на проект на нормативен акт, който подлежи на разглеждане от Министерския съвет, да е изпратил за съгласуване на органите, чиито правомощия са свързани с предмета на регулиране на предлагания акт или които са задължени да го прилагат. Така например липсва съгласуване с МФ, МВР, МТСГ, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията и др. Последните два документа по-скоро отхвърлят, отколкото да подкрепят довод за необходимост от повишаване на размера на винетните такси, тъй като не кореспондират с довода за покриване на финансов недостиг от поне 600 млн. лв., тъй като очакваните постъпления ще са в порядъка от близо 300 000 хил.лв. Административният орган не е установил фактически основания за издаване на акта...” – в. „Труд”.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини