Сребро за военните от 101 алпийски батальон с възстановка на родопско семейство отгледало хайдутин

    Военнослужещите от 101-ви Алпийски батальон отново са първенци в Националния преглед на любителското художествено творчество в Сухопътни войски, който завърши днес.  250 военни от десетте формирования на Сухопътни войски в цялата страна показаха, че могат да бъдат не само добри войници, но имат и други таланти. Смолян беше домакин за втора поредна година, а специален гост беше командирът на Сухопътни войски генерал-майор Андрей Боцев.

    Сцената на гарнизонния военен клуб в Смолян се изпълни с певци, танцьори и инструменталисти, които  по регламент  имаха по 25 минути за своята програма. Участниците се изявиха в различни жанрове - ансамблово изпълнение на народна музика, изпълнение на маршова, фолклорна или естрадна песен, инструментално изпълнение, хумор, народни танци. Като домакини военните от 101-ви Алпийски батальон излязоха на сцената последни. Миналата година те станаха победители в националния преглед с изпълнението на родопска сватба. В новата си програма сега, те се представиха с възстановка, която е своеобразно продължение на сюжета от миналата година, който тогава им донесе първото място. Сега те спечелиха комплексно второто място, с постановка на родопско семейство, в което се ражда дете и когато пораства- става хайдутин, за да брани род и родина.
    Какво кара един професионален военен да се занимавате с народна музика?
    „То си ни е в душата, в душата, в сърцето. Всичко си идва отвътре“, простичко обясни мл. сержант Милко Донев от 101-ви Алпийски батальон. „Обичам народната музика, обичам народните танци и ми доставя удоволствие, а пък и цялата атмосфера тука е много празнична и е много хубаво“, сподели капитан Анна Проданова, 68-ма бригада Специални сили.
    Според военните, участвали в Националния Преглед на любителското художествено творчество в Сухопътни войски, те не само успешно съчетават службата с репетициите, а ги приемат за „чест и достойнство“.

    Командирът на 101-ви Алпийски батальон, подп. Димитър Кацаров благодари на командването на Сухопътни войски, в лицето на генерал Боцев, което поддържа дългогодишната традиция, за провеждането на прегледи на любителското художествено творчество в Сухопътните войски. „Това е един начин не само военнослужещите да се изявят на сцена, но и малко психически да се получи едно разтоварване, което мисля че е абсолютно нужно и съм сигурен, че в следващата седмица хората ще са заредени с нова енергия да изпълняват функционалните си задължения“, каза още шефът на алпийския батальон в Смолян.

    СмолянБГвести.нет

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини