В Швеция заработи първият участък от електрическата магистрала за товарни автомобили

Отдавна се разглежда идеята за създаване на магистрали за придвижване на електрически товарни автомобили, които се движат подобно на тролеи. Стандартните товарни автомобили изразходват много гориво и силно замърсяват околната среда. Швеция прие програма, в рамките на която до 2030 година в страната да престане използването на автомобили с двигатели с вътрешно горене. В края на миналата седмица бе въведен в експлоатация първият участък на електрифицираната магистрала, който първоначално ще се използва като полигон за тестове на нови технологии за създаване на икономични тежкотоварни електрически автомобили.

Новата магистрала се нарича eHighway, а нейният първи участък засега има дължина едва 2 километра и се намира на трасето северно от Стокхолм. Започнаха тестовете на захранването, конструкцията, силовите кабели, температурите и други.

Използването на рекуперация в спирачната система, при която кинетичната енергия се преобразува в електрическа, която се използва отново, намалява консумираната енергия над два пъти. Швеция се е ориентирала към този метод, понеже тези товарни автомобили нямат нужда от големи акумулаторни батерии и буферни кондензатори, в които да се акумулира рекуперираната енергия.

Първите товарни автомобили за системата eHighway ще бъдат два хибридни камиона Scania, които ще се движат със скорост до 90 км/ч.

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини