В УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив заработи първият в страната център за деца с аутизъм и церебрална парализа

    Първият в България център за деца с хронични заболявания, като аутизъм, церебрална парализа, хранителни разстройства, сърдечно-съдови и онкохематологични заболявания, бе създаден в УМБАЛ „Свети Георги” след успешното реализиране на спечелен проект по Програма „Инициативи за обществено здраве“ на стойност 554 221 лева.

    Центърът е изграден в Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Свети Георги”. Изборът на клиничното звено не е случаен, тъй като то извършва лечение по медицински специалности, към които се отнасят посочената група хронични заболявания - неврология, пневмология, онкология и клинична хематология, ревматология, кардиология, ендокринология и гастроентерология.

    На територията на областта и в цялата страна до този момент няма специализиран център за предоставяне на адекватни грижи за децата, страдащи от аутизъм, церебрална парализа, онкохематологични и сърдечно-съдови заболявания, хранителни разстройства (като анорексия и напълняване), в това число за работа и обучение на техните родители за здравни грижи в семейството и в домашна среда.

    Целевата група включва деца от 0 до 18 години. Всички планирани дейности по проекта целяха да се създаде специализиран комплекс, който да подобри достъпа до специализираните грижи и качеството на грижите за деца, страдащи от изброените хронични заболявания.

    Центърът е оборудван с нова апаратура и тестове за съвременна и качествена диагностика за откриване и оценка на заболяванията. Закупено е ново обзавеждане, с което са създадени всички необходими условия за обслужване на семействата с деца с посочените проблеми. В изпълнение на проекта е проведено обучение, с което е повишена квалификацията и уменията на медицински персонал от клиниката за работа с деца, които се нуждаят от специфична грижа.

    Впоследствие, медицинските специалисти са подготвили повече от 260 родители и членове на семействата за работа с децата от целевата група в домашни условия, за да може да се постига непрекъсваемост в лечебния процес и социалната адаптация. Специалистите са категорични, че по този начин се постигат много по-добри резултати, а именно - непрекъсваемост на дейностите по подобряване на здравното състояние на децата, по-добри медицински услуги и адекватни здравни грижи, по-високо качество на живот на тези деца. Родителите успешно са влезли в ролята на ко-терапевти при преодоляване на моторни и психологически нарушения, предпазване от злополуки и инфекции, и при подобряване на хранителния и дневния режим на тази група деца.

    Големият интерес и добрите резултати в домашна среда осигуряват възможност Центърът да продължи дейността си и след края на проекта. Той е разположен на територията на Клиниката по педиатрия в База 1 на УМБАЛ „Свети Георги” на адрес: бул. „Васил Априлов” №15А.

    За контакти с екипа родителите могат да позвънят на телефонни номера 032 602245 и 0885808269. Повече информация за дейностите по проекта може да се открие на сайта на УМБАЛ „Свети Георги": www.unihosp.com

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини