Правят общинска полиция, наемат пенсионирани военни и полицаи за охрана на обществения ред

Изображение 1 от 2

    МВР има няколко предложения за мерки за опазване на реда по селата, част от които е създаването на структури, в които да се наемат пенсионирани вече военни и полицаи.

    "Като ги уточним мерките ще ги внесем като законодателни предложения. Търсим възможности да има повече служители на МВР, включително и вече пенсионирани военни и бивши служители на МВР, които да се включат в охрана на обществения ред“, обяви в Смолян вътрешният министър Румяна Бъчварова и допълни, че за това се изисква законодателна промяна, която предстои да бъде внесена, за да могат общините да назначават такива хора в рамките на общинската полиция, но не при условията, при които са били до сега, защото към момента те изискват много по-големи разходи.

    „Ако има желание всяка община ще може да го направи, основно по-малките, където МВР не може да изпрати навсякъде служители, да си назначат пенсионирани служители за охрана на обществения ред, вече са разписани функциите им до пристигане на полицейските служители. Те ще имат статут, който ще им позволи тези позиции“, уточни Бъчварова.

    В Смолян тя откри среща на регионално ниво за превенция срещу престъпността и подобряване взаимодействието на институциите на местно ниво по превенция на престъпността и опазване на обществения ред. „На много места има много добри практики и искаме да ги направим популярни за останалите региони и общини, какво на място да се направи и какво в министерството, за да има по-добри резултати“, обобщи идеята преди срещата Бъчварова.

    „Това, което ние /б.а.-министерството/ предлагаме няма да остане в проектозакона, но аз го приемам, защото мисля, че е основна отговорност на законодателя да реши какви са общите параметри на социалната политика, още повече до служителите на МВР, но когато се правят промени трябва да се прави общ подход, да се включат и военните, и други служители по охраната. Важно е какво остава в закона“, така коментира Бъчварова срещата си с Цветан Цветанов относно пакета за социални придобивки на служителите на МВР.

    На въпроса за служители на системата, които имат работни отношения с подземния свят и групировките, Бъчварова отговори, че това е въпрос на морал, но министерството не може да ги ограничи.

    „Има такива случаи и обикновено там където има съмнение за някаква зависимост между полицията и групиравките, свързано с такива назначения, не можем да ограничим правата на нашите служители, дори тогава когато излязат от системата , и е въпрос на личен избор и въпрос на разбиране за морал. Всеки решава сам за себе си, има регламент как се излиза от системата", заключи вътрешният министър.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ас
      Асен Пашалийски
      2 0
      20:20, 1 юли 2016
      Нали имаме много безработни,Защо пенсионери трябва да се назначават за охранители?
    • 2
      Пу
      Пурко
      0 0
      22:25, 1 юли 2016
      Ще се създава общинска журналистика ,от пенсионирани журналисти.
      Казва се общинска охрана.Аман от неграмотници.
    Последни новини