20 младежи от Смолян очароваха международен лагер в Унгария с гайда и мита за Орфей на английски

    Двайсет деца от община Смолян участваха в проект „Младежки обмен” на побратимената ни община Кишпещ. Нашата група беше посрещната от председателя на българското дружество в Унгария Йордан Тютюнков и приветствани от зам.- кмета на Кишпещ Дьорд Винзе. В ежегодния проект участват младежи от побратимените на Кишпещ общини, като тази година те са от Турция, Полша, Сърбия и деца от социално слаби семейства от Кишпещ. Проектът „Младежки обмен” за община Кишпещ е ежегоден и от няколко години групи от Смолян участват в него. Тази година проявите бяха от 8 до 17 юли, като преди това в Смолян гостуваха унгарски младежи от Кишпещ. 

    В първите два дни смолянските деца са гостували на унгарски семейства и са разгледали столицата Будапеща, посетили са Капталанфюред на езерото Балатон, където освен спортни игри, плаж на езерото Балатон, викторини, беседи, младежите са имали и възможност за практикуване на английски език.  Разходка с корабче, посещение на зоопарк Куинс във Веспрем, запознаване с природата в национален парк в близост до лагера, са били част от програмата за децата. Новост тази година са били игрите на пейнтбол и бобскай. Във всички занимания смолянските деца са се представили много добре, като във викторините и различните игри, организирани от другите градове-участници, нашите деца са демонстрирали знания и много добър английски език.

    Освен състезателните прояви всяка група се е представила с културна програма, презентация на държавата, града и характерните традиции.

    Смолянската група е открила програмата си с родопската каба гайда, представили са народни танци и игри, обичая „Лазаруване” и модерни танци. Изпълнена е и сцена от мита за „Орфей и Евридика” на английски език, подготвена от децата и преподавателите от ГПЧЕ „Иван Вазов” Мария Петрова и Белла Дичева. Презентацията е включвала филм за България и община Смолян

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини