Горските в Смолянско: над 10 хиляди декара гори в Родопите загива от корояди, сред причините падналата дървесина от големия снеголом

От 1 август допълнително свалят цената на дървата от паднала дървесина, стават левче за кубик

Спешни мерки за борба с корояда предприемат горските в Смолянско. На пресконференция днес в Южноцентралното държавно предприятие специалистите поясниха, че провеждането на санитарни сечи и залагането на ловни дървета са основните начини да се опази родопската гора от вредителя.
Вредният бръмбар напада основно насажденията от бял бор, които са залесени изкуствено, главно за да се предпазят терените от ерозия. Короядът обхваща едно или няколко дървета, в резултат на което те изсъхват, а в горските масиви се появяват кафяви петна. Общо засегнатите площи в Смолянско са към 10 хиляди декара. Според специалистите проблемът не е от сега.
Според директора на Лесозащитна станция – Пловдив Панчо Дерменджиев проблема е сериозен и затрудненията за решаването му са заради много фактори за развитието на този вредител-основно засушаването и почвата, което допринася за отслабване на дърветата и те стават гостоприемник за развитие на този вредител. Заедно с климатичните фактори за появата на корояда способства останалата още в гората дървесина, пострадала от снеголома миналата година.

„В края на април-май прави първи летеж и заселва дърветата, след това юли-август прави втори летеж и може да се стигне едно, две, та и сестринско поколение, т.е. Той е доста агресивен вредител“, обясни експертът.

Според специалистите от Лесозащитната станция, тази година се наблюдава сериозен пик в развитието на корояда и това личи по сигналите за нови обхванати площи, които постъпват при тях. Ако за първото полугодие на миналата година сигналните листове са били 232-а, то сега са в пъти повече.
За тази първото полугодие на тази година са 1573, само за последните 20 дни на юли са попадени още 883 сигнала

„Това което ние правим, препоръчваме и следим заедно с колегите от регионалната дирекция, е да се извършват навреме санитарните сечи, с цел да бъде прекратено неговото развитие в гората и възможността за заселване на нови дървета“, каза още Дерменджиев.

Трябва пострадалата дървесина да бъде усвоена и да бъде незабавно изнесена от насажденията, оставяйки я там, корояда се намножава, апелира инж. Венцислав Фурлански - директор РДГ-Смолян
Горските поясниха още, че все пак пострадалата дървесина в частни гори е прибрана на 88% процента. В държавните гори в обхвата на Южноцентралното държавно предприятие този процент е 53. От държавното горско предприятие допълниха още, че като цяло засегнатата от снеголома дървесина е близо 500 хиляди кубика, от тях 79 хиляди кубика са на такива терени, че е невъзможно да бъдат усвоени. За да се прибере по-бързо дървесината, от миналата година е в сила намаление на цената на дървата, добивани от физически лица и тя в момента е 3 лв. на кубик.

„Сега предстои още едно извънредно намаление, цената ще бъде намалена от 3 лева на 1 лев без ДДС, считано от първи август, предстои следващата седмица заседание на УС, на което ще бъде взето това решение“, обяви инж. Елин Лилов - зам.-директор ЮЦДП-
В Южноцентралното държавно предприятие смятат, че до края на годината ще успеят да приберат и останалата пострадала дървесина от гората.  

СмолянБГвести.нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини