ВАС излезе с решение за отмяна на избора на Румен Русанов за кмет на Неделино

С Решение от 27.07.2016г. Върховният административен съд окончателно потвърди Решението на Административния съд в Смолян  от 09.06.2015г.  Така и на последна инстанция се отменя Решението на Общинския съвет в Неделино от 17.04.2015г., с което Румен Русанов беше изран за кмет на Община Неделино.

Делото в Административен съд – Смолян бе образувано след като по съдебен ред областният управител на Смолян оспори въпросното решение на местния орган за самоуправление в малката родопска община. То е било прието в нарушение на Закона за местното самоуправление и местна администрация, според който пълномощията на кметовете се прекратяват предсрочно при наличието на определени предпоставки и при провеждане на конкретна процедура. В казуса в Неделино, към датата на оспореното решение не е установено пълномощията на кмета да са били прекратени.

С така постановените съдебни актове се потвърждава обстоятелството, че при упражняване на контрола за законосъобразност върху актовете на общинските съвети, областният управител на Смолян следва принципна и обективна позиция, а преценката за законосъобразността им се извършва изцяло съобразно изричната нормативна уредба. В конкретния случай, съображенията на областния управител, изложени в заповедта за оспорване на решението на Общински съвет – Неделино, са изцяло приети и потвърдени от Административен съд – Смолян и Върховен административен съд в постановените от тях съдебни решения.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини