Паметна чешма увековечи имената на 17 родопски гайдари от село Гела

    Сдружение ''Родопски хайдути'' и гайдарски състав ''Петко Воевода'' организираха изграждането на чешма в памет на гайдарите, живели през 19 и 20 век в смолянското село Гела.

    С този жест инициаторите на градежа искат да засвидетелстват уважение и почит към доайените на родопската каба гайда, които историята помни и до днес. Седемнайсетте родопски майстори на традиционния инструмент, са оставили трайна следа в българският фолклор и гайдарско изкуство.

    За издирването на имената им организаторите изказват благодарност към Васил Калфов от село Гела, син на гайдаря Михаил Калфов. В продължение на 3 години Васил е събрал информация и издирил имената, датите на раждане и кончина на майсторите.

    На паметния гранитен камък те ще бъдат подредени по хронологичен ред от най-възраният до най-младия.

    За откриването на паметната чешма на 6 август са поканени много ученици и последователи на старите майстори на каба гайда, като Манол Ташков, Костадин Илчев, Тодор Кайков, Петър Янев,Тодор Тодоров, Емил Чолаков, Ангел Герзилов, Георги Миховски, Илия Учиков и други родопски гайдари и музиканти. Мястото на чешмата е в горната част на село Гела, а в подготовката на мястото и изграждането на фундамента участваха членове на сдружението от с. Момчиловци , с.Стойките и кв. Устово.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини