Три дни Доспат празнува с фестивал на народното творчество и Събор на чешмарите

Изображение 1 от 6

    Три дни Доспат ще се весели и пее, събирайки три в едно- празника на Доспат, Фестивала на народното творчество и празника на чешмарите. В дните от 19 до 21 август стотици гости и жители на родопската община и околните села ще се веселят с богата празнична програма, която се открива още на 19 август с концерт -спектакъл на народния певец Николай Славеев, следван от фолкизпълнителя Фики и дискотека на открито. На 20 август ще се открие тържествено и Фестивала на народното творчество, като през целия ден се изявят самодейци на автентичен фолклор от целия регион и други области в страната, които ще се надпяват и надиграват на двете сцени. В съботната вечер организаторът Община Доспат е предвидил богата програма и народно веселие с Формация „Доспат”, концерт на народната певица Румяна Попова и празнична заря, след която стартира и Фолкмаратон с Преслава и Галин.

    Паралелно с фестивала на народното творчество, в съботния ден ще се проведе и традиционната среща на чешмарите,  ще бъде връчена и наградата ''Майстори чешмари за 2015 г ''.

    От общината домакин отбелязват, че след лек спад на интереса към Събора през последните години, но тази година интересът е отново голям. Доспат се слави като регион с нaй-мнoгo пocтpoeни чeшми, като броят им надхвърля 2 хиляди, а от тях тече биспра планинска вода от 1 до над 20 чучура. Всяка година през август се организира събор в чест на майсторите, като традицията е започнала през 80-те години като събор на чешмарите под егидата на ООН.

    В този край на Родопите има традиция – всеки род, всяко семейство да дарява чешма за здраве или в памет на починали близки. За майстор на 2015 има три номинации, а жури ще избере носителят на титлата. Старата традиция за издигането на чешми в Доспат е увековечена и в музейна експозиция- първи по рода си парк-музей на родопската чешма на площ от близо 7 дка. В него са изградени над 40 умалени макети на най-красивите чешми, изработени от местните жители, като две от тях са течащи, а останалите са макети.

    След щателно проучване, от общината са издирили всички майстори от региона , които на събора ще получат награда и грамота. По време на културните тържества с плакет на община Доспат и с почетния знак ще бъдат наградени и изявени дейци на културата. 

    В неделя на 21-ви август веселието продължава с концерт на народния певец Румен Родопски, народната певица Гуна Ивановаи фестивалната програма с участието н асамодейците. От 15,00 часа ще се проведе и традиционния турнир по народна борба под Патронажа на Кмета на Община Доспат.  За участие в турнира вече са подадени над 100 заявки от Доспат и други градове от областите Пловдив, Пазарджик, Смолян, като борците ще мерят сили в различни категории.

    СмолянБГвести.нет

    Снимков материал: Вестник на Община Доспат и Официален туристически сайт на Община Доспат

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини