Започна изграждането на мемориален комплекс "Петко войвода", инициаторите призовават дарителите

Изображение 1 от 2

    Започва изграждането на Мемориален комплекс „Капитан Петко войвода“, чиято първа копка бе направена на 15 август, Успение Богородично, в родното село на войводата – Есими /Доган Хисар/ в Гърция.

    Това каза  полк. Борис Раков, председател на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) в Смолян, цитиран от „Фокус“. Инициативата за изграждането му е на акад. Наско Гелимачев, Продромус Анестисиаду, дарил имота си за архитектурния ансамбъл и генерал-лейтенант Стоян Топалов, председател на Съюза на сержантите и офицерите от запаса и резерва. 
    Възпоменателният комплекс ще включва православен храм „Св. Димитър“, музей „Капитан Петко Войвода“ иконферентна зала, както и чешма и беседка. В музея на войводата ще бъдат изложени книги, портрети, както и униформи, саби, револвери и други ценни експонати. 
    Мемориалния тракийски комплекс „Капитан Петко войвода” трябва да бъде открит на 26 октомври 2016 г., когато се чества Димитровден, празник свързван символично със слизането на всички хайдути от Балкана и завръщането им при семействата.

    За изграждането на комплекса ще са необходими значителни средства и по този повод Клуб за приятелство „Капитан Петко войвода-2004” – село Ескими, Гърция, започва кампания по набиране на средства. Клубът призовава всички,които имат възможност да подкрепят патриотична идея и дарявайки средства да помогнат за завършването на комплекса в срок. На всички дарители ще бъдат издадени съответните отчетни документи, а на откриването ще се връчи и паметно „Удостоверение за дарение”.

    БАНКОВА СМЕТКА ЗА ПОДПОМАГАНЕ ИЗГРАЖДАНЕТО НА МЕМОРИАЛНИЯ ТРАКИЙСКИ КОМПЛЕКС „КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА”

     D BANK

    IBAN: BG16DEMI92401100157780

    BIC: DEMIBGSF

    СмолянБГвести.нет

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини