26 родопски земеделски производители изложиха продукцията си в "Подкрепяме българското", дали ще стигне до големите вериги?

    Около 26 производители и преработватели на земеделска продукция от Смолян и областта, се включиха в изложението „Подкрепяме българското“ днес в Смолян.

    На щандове под белите шатри, разположени на пешеходния надлез срещу амфитеатъра в Смолян, бяха изложени мед и пчелни продукти, смилянски фасул и картофи, сирене и млечни деликатеси от местните мандри, ябълки, орехи и червени чушки, отгледани от родопските стопани. Минералната вода на Михалково и Девин, също беше представена на изложението. Домашно произведени сладка и конфитюри от село Орехово, млечни деликатеси от мандрата на „Родопа милк“ в село Смилян, студено пресовано олио от тиквени семки и добруджански боб на производители от Добрич, както и чипс от родопски картофи от Неделино, предизвикаха интереса на посетителите на изложението. Лечебни билки и мурсалски чай на смолянския производител на култивираното растение Любен Ушев, също бяха изложени на вниманието на посетителите. 

    Инициативата „Подкрепяме българското“ е част от кампанията на Министерството на земеделието и храните и се провежда в 28-те областни града на България, за да стимулира и да повиши интереса на българските потребители към стоките, произведени от родните български производители. Заместник-министър Свилен Костов, който откри изложението обясни, че ведомството вече води сериозни разговори с няколко големи търговски вериги, които да осигурят специално място за щандове с логото „Подкрепяме българското” и само за стоки родно производство.

    Според производетилката на мед и пчелни продукти Кордова от Смолян, която има пчелин на река Дунав с 50 кошера, от това производство не се забогатява, но ако годината е добра инвестицията си струва.

    „Два пъти сме участвали в програмата за подпомагане на пчеларите с по 50 кошери, като Фондът ни върна 80% от инвестицията в 50 кошера и още толкова пчелни семейства и регистрацията на пчелина. За нея и съпруга й пчеларството е хоби , защото са на държавна работа, но за да се използват възможностите за алтернативно на традиционното и вече замиращо картофопроизводство в Родопите, редовно трябва да се следят мерките за подпомагане на производителите. Производителката на мед признава, че бюрокрацията е голяма, но усилията си струват. “Аз за сега се справям с много четене и питане, но от служителите на Държавен фонд „Земеделие“ съм срещнала пълно съдействие и подкрепа, те са безкрайно търпеливи, компетентни са да обяснят и да помогнат на всики, които искат да се занимават със земеделско поризводство. От производство на мед богат не може да се стане, но може да се припечелва сравнително добре, ако годината е добра, защото има години, в които не изкарваш нищо. Тази година в Смолян е много зле, няма реколта почти, но ние имаме пчелин на река Дунав в Монтанско, добивът е добър, доволни сме“, обобщи родопската производителка на мед.

    На изложението в Смолян интерес предизвика и производителка от Добрич- Биляна Георгиева, която гледа 1000 декара добруджански фасул, а тази година за пръв път е произвела и олио от тиквени семки. „Възползвах се от инициативата на земеделското министерство, посещаваме всички областни градове, където се провежда инициативата „Подкрепяме българското“, защото не можем да се примирим с всички видове вносни бобове, които се представят за добруджански. Ние сме едни от малкото производители на добруджански боб от село Попгригорово, Добричко, затова искаме да покажем на потребителите, че съществува истински боб, затова сме в Смолян и продължаваме до 8 октомври в различните градове. Фирмата на Биляна има достатъчни количества за потребностите на поне една голяма търговска верига, но пробивът до тях е много труден, призна младата производителка от Добрич.

    Мария Кисьова от село Орехово е майстор на сладката в семейната фирма „Сладката Мария“ и от 7 години тя и 4 членното й семейство си вадят хляба с домашни сладка. За СмолянБГвести нет тя разказа, че семейното цехче произвежда 22 вида сладка, които много се харесват на пазара, нямат трудности при пласиране, а клиентите сами ги търсят , за да дават поръчки за ръчните сладка. На щанда на „Сладката Мария“ има изобилие от ръчно правени сладости-от Боров елексир със сурови ядки, шипков мармалад с шипки от Забърдо, до любимото на майсторката сладко от бели череши и диви ягоди, които бере от местностите Кабата и Персенк. Харесва ни и си заслужава усилията, всичко се прави на ръка, но ние сме 4 човека в къщи и се справяме“, доволна е "сладката Мария", която няма претенции да стига до големите търговски вериги.

    Според зам.-министър Костов Смолян е регион с изключителни възможности за развитие на млечното и месното говедовъдство, с екологично чисти продукти, като вече са факт новите схеми за подпомагане, които от 2017 г. ще бъдат приложени. Те са с акцент планинско животновъдство и в тях няма ограничения за броя на отглежданите животни, предвид трудността в планинските региони да се правят големи ферми. 

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Последни новини