8 °C

Фолклорен ансамбъл "Родопа" с премиера на уникалния спектакъл "Невястата" за празника на Смолян

  С премиерата на уникалния спектакъл „Невястата“, по легедната за родопската невеста, Фолклорен ансамбъл „Родопа“ ще поздрави смолянчани за празника на Община Смолян на 19 октомври. В зала №1 на Родопския драматичен театър от 19 часа, публиката ще може да се наслади на изключителното съчетание на музика по фолклорни мотиви, танцови и театрално-сценични решения, които авторският колектив е съчетал в произведението- напълно нова продукция на Ансамбъла. Музиката е авторска на новия диригент на ФА „Родопа“ Николай Балабанов и се опира изцяло на родопската традиция и фолклор. Свързани са много от популярните родопски мелодии, които са за сватба, веселие, любов. Хореографията в голямата част е на Сийка Василева, а другите двама хореографи са Светослав Стойнев и Стефка Барбудова.  Спектакълът е тип фолклорен театър и е нещо невиждано досега на българска сцена, представено от фолклорен ансамбъл, обясни Андреан Петров, който е автор на либретото и главен художествен ръководител.

  Билетите ще бъдат на символични цени от 3 до 8 лева и ще се продават от понеделник, 10 октомври, на касата на РДТ. 

  С новия спектакъл, в който участва целият състав от 45 души, Фолклорен ансамбъл „Родопа“ открива творческия сезон, след което започва национално турне на два етапа. То ще обхване всички областни градове на страната и за да може максимално голям брой посетители да се насладят на модерното произведение, каквато е новата продукция“Невястата“. През април 2017 г турнето ще завърши с грандиозно представление в НДК, а ръководството на Ансамбъла на Родопите, който доскоро беше в трудно финансово състояние, със задоволство отбеляза, че сътоянието му вече е стабилно и творческият колектив се радва на постоянни изяви на сцените в цялата страна, а съставът от танцьори, певци и хор е в пълния си състав. Само за изминалия месец родопските певци и танцьори са имали участие съ самостоятелни концерти в 8 големи градове, а ентусиазмът, с който репетират новия спектакъл е повече от творчески хъс и надежда за бъдещето на Ансамбъла.

  Директорът на ансамбъла Петър Янев заяви, че се чувства горд да работи по този спектакъл, който ще покаже как се съхраняват традициите. Според него културата и фолклора са нещото, което ще ни съхрани и ще ни остави идентични. „Точно това е нашата цел и мисля че работим в правилна посока”, коментира още известният гайдар.

  Щиляна Чакърова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 23.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Доказали сте на себе си и на света, че никакви трудности не могат да ви откажат от посоката, която сте избрали да следвате. Това ви качество привлича към вас силните на деня и отваря възможности с широк периметър. За някои денят се свързва с уреждане на битови въпроси или промяна на местоживеенето.
  23.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Възможно е конкретен въпрос, свързан с деловите ви ангажименти да ви струва усилия днес. Ще се справите и ще получите заслужени овации от околните. Не пренебрегвайте семейните си ангажименти. Точно сега близките ви се нуждаят от вниманието ви. Правите големи планове за седмицата, предстои ви немалко работа.
  23.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Най-после ви се отдава възможност да свършите нещо, което отдавна отлагате. Нека това бъде приоритетът ви през този ден. Бъдете сигурни, че постигнатия резултат ще ви зареди с усещане за добре свършена работа и добро самочувствие. Постарайте се да се съобразявате повече с желанията на околните и да не преследвате единствено личните си интереси.
  23.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не се плашете от трудностите, които е възможно да ви съпътстват днес. Те няма да са в състояние да разрушат граденото от вас в продължение на дълго време. Изчакайте по-благоприятен момент за активни действия, а докато го правите вършете нещо полезно.
  23.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Колебаете се между няколко възможности, от които можете да избирате. Имате конкретни идеи и сега е момента да преминете към осъществяването им. Имате късмета да попаднете на човек, който също се нуждае от вас. Бъдете внимателни при разговор с близък приятел. Твърде възможно е да кажете нещо, за което после ще съжалявате.
  23.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С подходящите хора денят ви ще е приятен и емоционално наситен. Предстои да научите добри вести, имащи отношение към живота ви, вашият и на близките ви, свързани със семейството и дома. Бизнесът, пътуванията и образованието също влизат в плановете ви. Няма да сте безразлични и към сигналите, идващи от другия пол.
  23.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очаква ви добра новина. Изживейте мига пълноценно и не се натоварвайте с мисли за грижите и несгодите ви. За да се справите по-добре с проблемите се доверете на най-близките си хора. Наред с активността си ще се наложи и вие да направите компромиси. Това едва ли ще е по вкуса ви, но трябва.
  23.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Вътрешното ви усещане за нещата ще ви насочи в перспективна посока на действие. Имате финансовата възможност да организирате пътуване и нечие тържество. Семейството очаква от вас повече активност по отношение на планирано вече начинание. Ако сте лоялни бизнес-партньори не бива да се тревожите за изхода на търговска сделка.
  23.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес избягвайте споровете, има вероятност да влезнете в дълбоки противоречия и това да помрачи отношенията ви. Със спокоен тон ще ви се отдава по-лесно да решавате въпросите, които ви вълнуват. Желанието ви да общувате и да създавате нови познанства ще се засили, а и времето ще благоприятства това.
  23.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Умората и стреса ще ви накарат да се ориентирате към активна почивка. Подходящи занимания с хората, които ви помагат да се отпуснете са измежду добрите възможности, но ще има и такива, които ще се посветят на идея, обещаваща да е печеливша. Внимателно изпипвайте детайлите и ще постигнете резултати.
  23.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Някои от вас се сблъскват с проблем, който са пренебрегнали преди известно време и сега трябва да го решат. Не се притеснявайте от грешки, защото рано или късно ще успеете да се справите. Можете да се доверите на свой близък, който има достатъчно опит. Намерете повече време за почивка и разтоварване.
  23.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес разчитайте на себе си и не се впечатлявайте особено от забележките си на околните. Поведението ви може да породи желание у някои за дистанция, но това да не ви тревожи. Гледайте си работата и ще постигнете повече. С наличните финанси ще успеете да покриете повече от нуждите си. Вечерта се отпуснете и задоволете желанията си.
  23.09.2019
  Последни новини