Фолклорен ансамбъл "Родопа" с премиера на уникалния спектакъл "Невястата" за празника на Смолян

  С премиерата на уникалния спектакъл „Невястата“, по легедната за родопската невеста, Фолклорен ансамбъл „Родопа“ ще поздрави смолянчани за празника на Община Смолян на 19 октомври. В зала №1 на Родопския драматичен театър от 19 часа, публиката ще може да се наслади на изключителното съчетание на музика по фолклорни мотиви, танцови и театрално-сценични решения, които авторският колектив е съчетал в произведението- напълно нова продукция на Ансамбъла. Музиката е авторска на новия диригент на ФА „Родопа“ Николай Балабанов и се опира изцяло на родопската традиция и фолклор. Свързани са много от популярните родопски мелодии, които са за сватба, веселие, любов. Хореографията в голямата част е на Сийка Василева, а другите двама хореографи са Светослав Стойнев и Стефка Барбудова.  Спектакълът е тип фолклорен театър и е нещо невиждано досега на българска сцена, представено от фолклорен ансамбъл, обясни Андреан Петров, който е автор на либретото и главен художествен ръководител.

  Билетите ще бъдат на символични цени от 3 до 8 лева и ще се продават от понеделник, 10 октомври, на касата на РДТ. 

  С новия спектакъл, в който участва целият състав от 45 души, Фолклорен ансамбъл „Родопа“ открива творческия сезон, след което започва национално турне на два етапа. То ще обхване всички областни градове на страната и за да може максимално голям брой посетители да се насладят на модерното произведение, каквато е новата продукция“Невястата“. През април 2017 г турнето ще завърши с грандиозно представление в НДК, а ръководството на Ансамбъла на Родопите, който доскоро беше в трудно финансово състояние, със задоволство отбеляза, че сътоянието му вече е стабилно и творческият колектив се радва на постоянни изяви на сцените в цялата страна, а съставът от танцьори, певци и хор е в пълния си състав. Само за изминалия месец родопските певци и танцьори са имали участие съ самостоятелни концерти в 8 големи градове, а ентусиазмът, с който репетират новия спектакъл е повече от творчески хъс и надежда за бъдещето на Ансамбъла.

  Директорът на ансамбъла Петър Янев заяви, че се чувства горд да работи по този спектакъл, който ще покаже как се съхраняват традициите. Според него културата и фолклора са нещото, което ще ни съхрани и ще ни остави идентични. „Точно това е нашата цел и мисля че работим в правилна посока”, коментира още известният гайдар.

  Щиляна Чакърова

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 06.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят бележи материални придобивки и лични удовлетворения за много от вас. Доверието, с което ви приемат е напълно заслужено и самочувствието ви е оправдано. Запазете добронамереността си към всички от обкръжението ви, това ще ви помогне да се концентрирате върху важните за вас дела.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Романтичен флирт или друго нежно чувство ще ви направи по-внимателни към интимните ви партньори. Развитията ще са във ваша полза и бързо ще получите онова, към което се стремите. Други ще са погълнати от делови задачи, но не за дълго. С прагматичен подход ще пристъпите към работа, която ще приключите в рамките на деня.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Очаква ви ден, изпълнен с динамика и промени. Работата ви ще бъде свързана с множество срещи, в които вие сте водещата страна. Справяте се добре с тази роля, а и има хора, които ви оказват необходимата подкрепа. Не пренебрегвайте подробностите, на които ви обръщат внимание вашите колеги. В определен момент те могат да се окажат решаващи за нещо важно.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще останете доволни от професионалните си изяви днес. Повече съсредоточеност при работа свързана с пари. Възможни са измами и допълнително внимание ще бъде от полза. За някои изгодни предложения свързани с нова работа. Денят ще носи успех за всякакъв вид сдружения. Съвместните начинания се толерират.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Денят ви ще е успешен. За много от вас той се свързва с добри реализации, бизнесът ще ви донесе повече вълнения, но и финансови придобивки. Приятели от чужбина ще разнообразят ежедневието на някои от вас. Очаквана среща ще ви донесе положителни емоции, за други спокойна почивка.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Някои от вас съвсем основателно ще отделят повече време за подготовка на предстоящо събитие. Чувствате се достатъчно уверени в себе си, за да действате по собствено усмотрение. Моментът е подходящ за конкретни стъпки, така че не се колебайте. Време е да действате. Можете да напреднете в много кратки срокове.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Мнозина от вас ще съсредоточат усилията си към повишаване на квалификацията си. Това ще ги направи конкурентноспособни и по-успешни в професионалната им кариера. Не се лутайте в търсене на подходящо занимание, имате ясна цел – следвайте я. Една среща ще остави следа в живота ви.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят ви предлага доста разнообразни събития. На някои от вас може да се наложи да избират между няколко еднакво изкусителни възможности. Не се колебайте твърде дълго и се възползвайте изцяло от случая. Денят бележи и желано избавление от сърдечните терзания за мнозина от вас.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес е добре да владеете емоциите си и да подхождате трезво към задачите си. Здравето е възможно да ви създава проблеми. Любовният ви живот е наситен с вълнуващи преживявания и интересни разговори с вашата половинка.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Поставяйки разбирателството с другите, като водещо начало, ще прозрете, че съдбата ви толерира и дава привилегии. Това е верния път. Обстоятелствата ще бъдат във ваша полза и ще ви дадат възможности да погледнете на проблемите си от по-различен ъгъл, и да решите бързо загадката.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Избягвайте всякакви спорове днес, дори да сте сигурни в правотата си. Спокойствието взима връх над всичко и днес никой няма да е в състояние да ви изнерви.Отдайте се на любимото си занимание и не се занимавайте с чужди проблеми. Ще имате възможност да наситите душата си с хубави емоции, ако разбира се това ви вълнува.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Овладейте емоциите си и се заемете сериозно със задачите си. Отдавате прекалено голямо значение на нечие поведение, а можете просто да го пропуснете покрай себе си. В същото време не бъдете недостъпни за човек, който ви показва добрите си чувства. Възможно е здравето ви да ви създаде грижи.
  06 авг 2020
  Последни новини