Фолклорен ансамбъл "Родопа" с премиера на уникалния спектакъл "Невястата" за празника на Смолян

    С премиерата на уникалния спектакъл „Невястата“, по легедната за родопската невеста, Фолклорен ансамбъл „Родопа“ ще поздрави смолянчани за празника на Община Смолян на 19 октомври. В зала №1 на Родопския драматичен театър от 19 часа, публиката ще може да се наслади на изключителното съчетание на музика по фолклорни мотиви, танцови и театрално-сценични решения, които авторският колектив е съчетал в произведението- напълно нова продукция на Ансамбъла. Музиката е авторска на новия диригент на ФА „Родопа“ Николай Балабанов и се опира изцяло на родопската традиция и фолклор. Свързани са много от популярните родопски мелодии, които са за сватба, веселие, любов. Хореографията в голямата част е на Сийка Василева, а другите двама хореографи са Светослав Стойнев и Стефка Барбудова.  Спектакълът е тип фолклорен театър и е нещо невиждано досега на българска сцена, представено от фолклорен ансамбъл, обясни Андреан Петров, който е автор на либретото и главен художествен ръководител.

    Билетите ще бъдат на символични цени от 3 до 8 лева и ще се продават от понеделник, 10 октомври, на касата на РДТ. 

    С новия спектакъл, в който участва целият състав от 45 души, Фолклорен ансамбъл „Родопа“ открива творческия сезон, след което започва национално турне на два етапа. То ще обхване всички областни градове на страната и за да може максимално голям брой посетители да се насладят на модерното произведение, каквато е новата продукция“Невястата“. През април 2017 г турнето ще завърши с грандиозно представление в НДК, а ръководството на Ансамбъла на Родопите, който доскоро беше в трудно финансово състояние, със задоволство отбеляза, че сътоянието му вече е стабилно и творческият колектив се радва на постоянни изяви на сцените в цялата страна, а съставът от танцьори, певци и хор е в пълния си състав. Само за изминалия месец родопските певци и танцьори са имали участие съ самостоятелни концерти в 8 големи градове, а ентусиазмът, с който репетират новия спектакъл е повече от творчески хъс и надежда за бъдещето на Ансамбъла.

    Директорът на ансамбъла Петър Янев заяви, че се чувства горд да работи по този спектакъл, който ще покаже как се съхраняват традициите. Според него културата и фолклора са нещото, което ще ни съхрани и ще ни остави идентични. „Точно това е нашата цел и мисля че работим в правилна посока”, коментира още известният гайдар.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини