Полицията разследва възрастен родопчанин за "незаконната сеч" на изядени от корояди дървета край Забърдо

    78-годишен дядо от село Забърдо е разследван от полицията за незаконна сеч на 61 дървета. Случаят беше определен като скандален от кмета на селото Валентин Черпоков на нарочна пресконференция днес в Смолян. Кметът заяви, че ще заведе дядото и в Народното събрание, за да потърсят справедливост.
    Незаконната сеч край Забърдо е засечена от горски служители, които подали и сигнала в полицията. А разследван се оказва 78-годишният Асен Георгиев.

    Възрастният родопчанин е в шок, бабичката му вдигнала кръвно и не спира да реве, а той самият е силно претиснен, защото дори не е подозирал, че ще се озове в центъра на полицейско разследване...

    Ситуацията е абсурдна, защото  дядото платил на човек, за да събере и складира дървата за огрев, които са маркирани за санитарна сеч, тъй като са заразени от корояди. В деня на екшъна дядо Асен бил в кметството в Забърдо, за да иска бележка за дървата, разказа кметът на чепеларското село Валентин Черпоков, който дойде заедно с Асен за импровизираната среща с медиите днес в Смолян. Процедурите по издаването на разрешителни обаче били тромави, затова Асен събрал около 12 кубика дърва преди да паднат снеговете, докато чака документите.
    „Това са паднали дървета, които са изгнили в момента и никой не иска да ги събира, той си пожела да ги събира, щото няма едно дърво, а ние сме виновни като община“, обясни селският кмет. 

    „Ние не можем една година да им осигурим документи, да им дадеме бележки, да ходят да си съберат дърва, ние ги оставихме половината село без дърва“, недоволства селският управник.
    Дядо Асен също е категоричен, че изобщо не е имал намерение да извозва дървата преди позволителното, но така или иначе старецът вече е обект на разследване.
    „Не мога да ги вдигна, яз не съм таков да ида без позволително, без документ да ги вдигам дървата, платил съм един човек и събрал там на купове, да дойде документа и тогава да ги вдигам дървата“, разтреперан обяснява близо 80 годишният старец.

    Вместо документа обаче дошли горските. Констатираното нарушение е в общинска горска територия, а върху стволовете е била поставена контролна горска марка, чийто номер не се чете. Нямало и издадено позволително за сеч. По случая е образувано досъдебно производство, гласи официалното съобщение от полицията.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини