Блокадата падна: ЕС одобри СЕТА, подписва утре!

Европейският съюз и Канада ще подпишат споразумението за свободна търговия СЕТА в неделя по обед в Брюксел. За това се разбраха президентът на Европейския съвет Доналд Туск и канадският премиер Джъстин Трюдо, минути след като Белгия обяви, че е готова да се присъедини.

Час и половина преди изтичането на крайния срок - полунощ, четири от петте регионални парламента на Белгия разрешиха на правителството да подпише търговското споразумение между ЕС и Канада (СЕТА).

Валония, Брюксел-столица, както и депутатите от френскоезичната и германоезичната общности одобриха белгийската позиция, договорена в тежки преговори. Парламентът на Фландрия не беше събиран извънредно, защото даде зелена светлина от самото начало.

Сега валонци гласуваха с 58 на 5 гласа за СЕТА, като само зелените останаха против.

15-дневните преговори между Валония, Европейската комисия, Канада и федералното правителство на Белгия, завършиха с изготвянето на декларация, която няма да промени и запетая от текста на търговското споразумение.

Посланиците на страните членки на ЕС одобриха в петък вечер добавянето на белгийската позиция към документите на договора. Тя се състои от 4 точки. Две от тях уточняват ролята на регионите. Освен това Белгия си запазва правото да въведе ответни мерки в защита на своите фермери при дисбаланс в търговията със земеделски продукти между Белгия и Канада след влизането в сила на СЕТА.

Федералното правителство пое и ангажимент да се допита до европейския съд дали предвидения в СЕТА арбитражен механизъм за разрешаване на междуфирмени спорове съответства на европейското право.
Това задължение обаче не е обвързано със срок.

Белгия беше последната държава, членка на ЕС, която трябваше да даде съгласие за подписването на СЕТА и след гласуването на европейските посланици за добавянето на мнението на Белгия, ЕС е напълно готов да подпише споразумението.

В окончателния си вид СЕТА ще съдържа освен текст с анекси и още 36 декларации и изявления, както и интерпретационен документ, който пояснява как ще се прилага.

До ратифицирането на споразумението от националните парламенти на 28-те държави от ЕС и от канадския, СЕТА ще се прилага временно. Част от разпоредбите, включително арбитражният механизъм ще бъдат задействани едва след приключването на всички ратификационни процедури.

Търговското споразумение между ЕС и Канада ще премахне 99% от търговските мита, запазвайки квотите за внос и износ върху някои селскостопански продукти. Европейските компании ще получат достъп до канадските държавни обществени поръчки.

140 европейски земеделски продукта със защитени наименования ще се продават само под своето име в Канада и ще бъдат предпазвани от копиране.

Преди да влезе в сила СЕТА трябва да бъде одобрено и от Европейския парламент. Очаква се това да стане преди края на годината.
 

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини