Обувки от пластмасови бутилки за вода ?

Изображение 1 от 2

    Какво ще кажете за обувки, които две седмици по-рано са били просто 3 пластмасови бутилки за вода ? Регистриран в Сан Франциско стартъп нарязва на ситно бутилките, произвежда от тях влакна, а след това използва технология за 3D плетене – резултатът са екологични обувки от пластмаса. Плетенето отнема едва 6 минути.

    Компанията Rothy's иска да направи по-добри обувки, от тези които се предлагат на пазара. Докато се опитвали да установят как да направят обувките по-устойчиви, те осъзнали, че биха могли драстично да намалят количеството на материалите изхвърляни при производството.

    “В сметищата има огромни количества пластмасови отпадъци”, казва Рот Мартин – съосновател и изпълнителен директор на стартъпа. “Технологията ни позволява да изплетем триизмерни части със същото количество материали, което се използва от другите производители на обувки. Подобно на мастилен принтер, в процеса се отделя толкова мастило, колкото е нужно за завършването на задачата”, добавя той.

    Методът е подобен на този, който се използва за производството на лекоатлетически обувки, макар че стига по-далеч: Rothy's използват технология за триизмерно плетене и обувките излизат от машината напълно оформени. Това води до намаляване на остатъчните материали. Нещо повече: обувката пасва на крака без нужда от ципове, връзки или катарами.

    Обувките са изработени от три материала. Горната част се състои изцяло от нишки от рециклирани бутилки за вода, същото важи и да стелката, прикрепепа посредством пяна поддаваща се на рециклиране. Материалът създава усещане за плат, а не за пластмасови бутилки. Подметката е изработена от гума.

    “Обикновено в случая с обувките ставаме свидетели на свръхпроизводство, защото съществуват множество размери и стилове, и е много трудно да направите правилна преценка, когато купувате материали”, казва Мартин.

    Обувките от пластмасови бутилки са проектирани да създават удобство. Те не са еластични, нямат и шевове. Кракът ви влиза в контакт с един единствен материал. Благодарение на плетката, обувките са с красива форма.

    Възможно е методът да се използа за производство на обувки по поръчка. “Това означава, че създавате продукт, когато има търсене, а не предварително.”, казва Мартин. Според него бъдещето принадлежи на покупките по поръчка, а не на традиционния цикъл в производството на дрехи и обувки – много преди сезона.

    Фабриката им в Китай планира да добави слънчеви панели за да направи още едва крачка по пътя към устойчивостта.

    Обувките изработени от пластмасови бутилки вече се предлагат на страницата на компанията.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини