Лов на мандати, министри под наем. Преглед на печата

Продължаващите усилия за съставяне на редовно правителство в рамките действащия парламент остават във фокуса на всекидневниците.

"Намирам този парламент за изчерпан в този си вид, коментира пред журналисти министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова, цитирана от bTV. Разбира се, ако някой успее да предложи и направи правителство, да поеме тази отговорност и да получи подкрепа, нека го направи. На мен ми се струва, че е изчерпано доверието в парламента и възможността за подкрепа, отбеляза Павлова. Тя обаче уточни, че предстои да заседава Изпълнителната комисия на ГЕРБ, която ще вземе окончателното решение дали и кого да се подкрепя..." - в. "Стандарт".

"Не е редно най-голямата политическа сила да подкрепи една значително по-малка - това е мнението на вицепремиера Румяна Бъчварова по повод намерението на президента Росен Плевнелиев да връчи мандат за съставяне на правителство на Реформаторския блок. "След изборите пластовете се разместиха. Реформаторският блок не съществува в този вид, в който влезе в управлението. Най-правилното решение е да отидем на нови избори. Дори с всички останали гласове РБ не може да има стабилно мнозинство, ", подчерта Бъчварова в предаването "Тази неделя" по бТВ. Тя обясни и отказа на ГЕРБ да подкрепи мандат на Патриотите - поради различия в политиките. "Не можеш да направиш кабинет с министри под наем, трябва да имаш собствени кадри. Не може и едни хора, които са се справяли в рамките на една концепция добре, да ги накараш да работят по друга концепция", поясни вицепремиерът. Тя е отимист, че изборите ще доведат до по-добро политическо представителство, което ще отразява актуалните обществени нагласи. Тогава ресурсът за управление и реформи ще са по-сериозни и стабилни, смята Бъчварова. Тя изтъкна, че не смята коалиционен кабинет между ГЕРБ и БСП за възможен, а премиерът в оставка Бойко Борисов ясно е казал, че няма шанс ГЕРБ да се коалира и с ДПС..." - в. "Сега".

"Парламент като сегашния, в който мнозинството е на сговора и личния интерес е вреден за България. От него имат полза само стотина депутати, които участват в управляващото мнозинство". Това заяви в ефира на БНР народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Свиленски, цтиран от пресцентъра на социалистическата партия. Той бе категоричен, че БСП като политическа сила в годините е била последователна във всяко едно свое решение и този път ще изпълни своето обещание да върне мандата веднага в момента, в който й бъде връчен. "Това въобще не трябва да бъде поставяно под съмнение. Още в сряда Корнелия Нинова ще върне мандата на президента", заяви социалистът. Той подчерта и че БСП няма да излъчва кандидати нито за служебното правителство на президента Плевнелиев, нито ако се стигне до такова на новозибрания президент Радев. "БСП ще направи кабинет със свои министри тогава, когато спечели парламентарни избори и обществото даде доверие на нас като политическа партия да го представляваме. Няма как в тази ситуация, в този парламент, с тази численост на парламентарната група и с това управляващо мнозинство в момента БСП да се ангажира да управлява държавата", коментира депутатът... "Ние ще участваме евентуално в преговори след изборите, когато е ясно кои политически партии ще влязат в парламента, с какъв брой депутати са те и единствено на

базата на програма и конкретни ангажименти към обществото", обясни социалистът..." - в. "Труд".

"Патриотичният фронт и Реформаторсият блок едва ли ще се разберат, макар че са готови да се срещнат по въпроса за съставяне на правителство. Това стана ясно от думите на съпредседателя на ПФ Красимир Каракачанов. Патриотите ще продължат да настояват за голямо увеличение на пенсиите и ще поставят това като условие за подкрепа на кабинет с мандата на РБ наред с искането за по-сериозни мерки срещу бежанския поток, обясни Каракачанов пред Нова тв. Реформаторите обаче са против популистко вдигане на пенсиите, което би могло да пробие бюджета. "Всичко е като при нероден Петко последната една седмица. При нас нещата бяха ясни. Ние бяхме казали, че ако получим мандат и в българския парламент има съгласие да се направи едно силно правителство с много ясен срок на действия и няколко основни задачи, ние ще направим правителство. Ако Реформаторите вземат мандат и тръгнат да правят правителство, ще имаме разговор с тях и ще видим каква ще е тяхната програма", поясни Каракачанов. Според него, докато дойдат предсрочните избори, ще има 6 месеца анархия и безвластие..." - в. "Сега".

"Лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че партията му няма да подкрепя, но няма и да пречи при връчването на третия мандат за съставяне на правителство на Реформаторския блок. Според него Реформаторският блок, част от който бе и неговата формация, иска властта на всяка цена. "Само те вярват, че трябва да се управлява на всяка цена. Нека пробват да направят правителство", заяви Кънев пред Би Ти Ви. По думите му обаче голямата отговорност е на ГЕРБ и затова е разумно реформаторите да разговарят с партията на Бойко Борисов и да преценят дали искат тази отговорност. Според него Патриотичният фронт е наясно, че президентът Росен Плевнелиев няма да им връчи мандат, и всичко, което са направили през последните седмици, е предизборно говорене. ГЕРБ по думите му пък искат по-бързи предсрочни избори, за да спечелят повече гласове. "Борисов - булката беглец, захвърля властта, дадена му от народа, за да иска повече власт", обобщи Радан Кънев. Той попита как е възможно при 3% ръст на икономиката да има такъв протестен вот, който по думите му е и от представители на малкия и средния бизнес. "Тези 3% отиват в няколко лапи. Нищо не отива у обикновения човек", заяви лидерът на ДСБ..." - в. "Дневник".

"Да не се окажем в ролята на хора, които ще правим мандат заради самия мандат. Тичането подир мандат прилича на лековатото подтичване на коте подир суджук." Това заяви депутатът от Гражданския съвет на Реформаторския блок Гроздан Караджов пред БНР. Очаква се президентът Росен Плевнелиев да даде третия мандат на реформаторите, но те едва ли ще успеят да съставят правителство." - в. "Дневник".

Вестниците в понеделник отделят място и на хипотезите за служебен премиер при невъзможност за формиране на кабинет с редовен мандат.

"Дългогодишния ни посланик в САЩ Елена Поптодорова проговори за поканата да оглави служебно правителство в България. Пред Нова телевизия тя разкри, че са й отправяни неколкократно такива предложения, и то не от една партия. Самата Поптодорова е скептично настроена, че ще се намери лесно кандидат за поста. "Не мисля, че ще е лесно да се намери служебен премиер сега. Колкото казах - казах. Не отричам, че съм била канена и ме разберете защо не искам да влезна в подробности. Имам работа във Варшава, където ще работя срещу насилието и нетолерантността към мигрантите. България не е затворена страница за мен", признава Елена Поптодорова. "Слабо познавам новоизбраният президент Румен Радев". Това каза още бившият ни посланик в САЩ. Само на 24 години се налага тя да превежда от английски на Тодор Живков. Тази среща допринася за бъдещата й работа във външното министерство. "Майка ми беше решила, че непременно трябва да уча чужди езици. Затова от 5-годишна го учех", споделя Поптодорова. "Една от най-неповторимите ми срещи беше с папа Йоан Павел Втори", казва дипломатът ни и допълва, че тя бележи живота й..." - в. "24 часа".

"Орешарски: Не искам да съм служебен премиер На балотажа гласувах за Румен Радев. Това каза бившият премиер Пламен Орешарски... Попитан дали би се съгласил да стане служебен премиер или министър, той заяви, че по принцип не е склонен на такива краткосрочни действия. "Оценката ми за втория мандат на Борисов е слаба. Страната загуби още 2 години, в неговия мандат не направихме нищо", каза той пред bTV... Бившият премиер изрази мнение, че парламентът е трябвало да намали субсидията за партиите наполовина. "След референдума и ясното мнение на българската общественост, трябваше да намалят субсидията на партиите поне с няколко лева. Аз бих намалил с няколко лева. Мисля, че е много 11. Може би 5-6 лева би изпълнявала добре функциите си", посочи той..." - в. "Стандарт".

Намереният в Стара Загора нелегален оръжеен арсенал също е сред актуалните теми.

"При разследването на нелегалния арсенал, разкрит под ръководството на специализираната прокуратура в Стара Загора, се появява "сирийска следа", съобщиха вчера осведомени служители на МВР... Петима души бяха задържани при спецакцията в Стара Загора. Двама са работници от ВМЗ-Сопот и имат чисти досиета, а третият е криминално проявен. Те са част от организирана престъпна група, занимаваща се с държане и продажба на огнестрелни оръжия, разказаха по-рано от прокуратурата. Спецсъдът ще решава утре дали по молба на техните адвокати да промени в по-лека мярката им за неотклонение "задържане под стража". При обиски след техните арести са открити общо 14 пистолета, 6 пушки, 5 цеви, 36 пресовки и взривното вещество хексоген, 556 броя патрони, около 30 гилзи, 7 капсул-детонатори, 3 взриватели за гранатомет, 4 взриватели за гранати още много боеприпаси, обясни говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова на брифинг на полицията и прокуратурата. "Групата се занимава с изключително опасна дейност, която може да рефлектира върху цялата сигурност на българските граждани. Такова количество оръжие, боеприпаси и взрив е достатъчно за един голям терористичен акт", каза Арнаудова. Тя спести подробности за проверяваните версии..." - в. "Труд".

"Бивш пожарникар и бивш полицай са сред арестуваните с огромно количество взривни материали и боеприпаси, съобщи Нова тв, позовавайки се на свои източници. Според полицията, заловените взривни вещества са били достатъчни за голям терористичен акт. Незаконният арсенал беше открит при претърсване на няколко адреса в Старозагорско. За боеприпасите вече е била сключена международна сделка. Затова се работи и по тази версия. От завод "Арсенал", където са работили част от арестуваните, засега отказват коментар. Не е ясно дали откритите оръжия и взривно вещество са изнесени именно от завода или имат друг произход..." - в. "24 часа".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ne
    Nemesis
    0 0
    08:56, 5 дек 2016
    "Лов на мандати, министри под наем"

    Берлин? Брюксел?
Последни новини