НСИ: 2511 пенсионери от чужбина са се заселили у нас

2511 пенсионери са се заселили в България през миналата година, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Това са хора над 65-годишна възраст, които са променили постоянния си адрес от чужбина в България, пояснява в публикацията по темата "Монитор".

Почти половината заселници от третата възраст – 1244-ма, са наши гурбетчии, трупали години опит зад граница. Излиза, че всеки втори такъв преселник е българин.

"Обикновено това са хора, които са работили в чужбина, докато навършат нужните години за пенсия в съответната страна", обяснява пред всекидневника пенсионният консултант Мартин Николов.

В повечето страни в Западна Европа трудовият живот продължава до 65-годишна възраст.

През миналата година 18 809 пенсионери у нас са получавали пари за старини от чужбина на базата на международни споразумения. Това сочат данни на Националния осигурителен институт (НОИ).

Сред тези хора има както българи, натрупали осигурителен стаж зад граница, така и чужденци, поискали пенсиите им да се превеждат у нас.

Най-много пенсионери м.г. са получавали парите си от Гърция – 3629. Следват ги хора с пенсии от Германия – 3024, и от Русия – над 2700.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Тт
    тт
    1 -1
    12:18, 13 дек 2016
    Жалко, много,много жалко! Да разчитаме на пенсионери ,трупали стаж зад граница.Майка ѝ жална на България и всички българи. Къде са работните места от преди демокрацията? По 4- 5 хиляди работници във фабрика или завод.Продукция с високо качество. Производство за второ направление -за износ ,не можеха да смогнат и работеха на 3 смени,сиреч денонощно.
Последни новини