Четири невинни фрази, които са сексистки

Много от нас знаят думата сексизъм, макар че точно ѝ определение понякога "бяга". Затова ето най-често срещаните сексистки изказвания, киото жените най-често чуват по свой адрес, подбрани от psychologies.ru.

1. Много добре се справяш като за жена....

Жените, които постигат успехи в сфери, запазени изключително за мъжете, като науката и спорта, например, нека не свикват с тези „комплименти“, напротив! Произнасяйки тези думи много мъже, от една странан признават женския успех, но от друга го обезценяван. Вие някога срещали ли сте мъж, на когото поне веднъж са казали, че прави нещо добре, независимо от факта, че е мъж? /

2. Спокойно!

Когато един мъж влага страст при изразяването на мнението си, това обикновено е в негова полза. Когато така постъпва жена, думите, мнението им, тревогата или ентусиазма, които изразяват, често не се приемат сериозно и се приписват на женската „чувствителност.“ Да кажеш на една жена „да се упокои“, когато изразява мнението си, особено в професионалната среда, означава да ѝ пречиш да си изпълнява работата.

3. Усмихни се!

Много жени ще кажат, че често са чували тази фрази, когато са си позволили неутрално, неемоционално, замислено или сърдито изражение на лицето. Според мнозина безизразното женско лице е в разрез със „задължението“ на жената да е мила и приветлива. Интересното е, че в повечето случаи, когато мъжът казва това на жената той го прави, за да може тя да изглежда по-женствена до него, т.е. Тя да изглежда така, както на него му е приятно. Жените обаче трябва да се усмихват само тогава, когато искат!

4. "Трябва да си благодарна, че ....“

Жените често чуват, че трябва да са благодарни, че с тях не се е случило „нещо по-лошо...“. Това е особено валидно в култура, която вини жените, преживели сексуално насилие в това, което им се е случило.
 

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини