Със сложна операция в УМБАЛ „Свети Георги“ отстраниха сачма от окото на 16-годишен младеж

Изображение 1 от 2

    Това е втората хирургична интервенция, която извършват на момчето в Клиниката по очни болести, при първата възстановиха целостта на клепача и окото

    В УМБАЛ „Свети Георги“ успешно бе извършена сложна операция за отстраняване на чуждо тяло – сачма, от окото на 16-годишен младеж от Симеоновград. Това съобщи началникът на Клиниката по очни болести в УМБАЛ „Свети Георги“ проф. д-р Нели Сивкова.

    Тя припомни, че миналия петък, 20 януари, момчето е било простреляно в дясното око. След втората операция става ясно, че сачмата е с неправилна конусовидна форма и с приблизителни размери 9 мм дължина и 6 мм ширина. Тя е разкъсала горния клепач и е проникнала в стъкловидното тяло на 3 мм от зрителния нерв. Още вечерта на 20 януари дежурният екип в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ начело с д-р Александър Герджиков извършва първата операция – за първична реконструкция на окото и клепача. Веднага започва и борбата с евентуална инфекция, като са назначени два широкоспектърни антибиотика.

    След първата операция офталмолозите следят непрекъснато състоянието на пациента, за да могат в точния момент, когато окото се е успокоило, да насрочат втора операция за отстраняване на травматичната катаракта, разказа проф. Сивкова. Тя уточни, че периодът между двете операции при всеки пациент е различен. В настоящия случай само една седмица дели първата от втората операция.

    При втората операция, водена от проф. д-р Нели Сивкова, е изчистена и отстранена собствената помътнена леща на пациента – т.нар. травматична катаракта. Част от фрагментите на лещата са потънали в стъкловидното тяло, поради тази причина то също е оперативно напълно отстранено. Имало е и множество кръвоизливи, а самото чуждо тяло се е капсулирало в кухината на стъкловидното тяло и е вкарало със себе си бактерии, недостъпни за антибиотиците.

    Забивайки се в ретината, сачмата я разкъсва на няколко места и спира на 3 мм от зрителния нерв. Екстракцията е извършена със специален пинсет, като се е наложило да бъде разгърната разкъсаната и отлепена ретина. Кухината на стъкловидното тяло е запълнена с тежко силиконово масло, за да се притисне разкъсана ретина. В края на операцията е използван ендолазер.  

    Прогноза за частичното възстановяване на зрението на дясното око ще може да се даде едва след няколко месеца, когато с нова операция ще се отстрани силиконовото масло. Очакванията на проф. Сивкова и екипа й са 16-годишният младеж да може да вижда спокойно най-горния ред от зрителната таблица – буквите и знаците там са с най-едър шрифт. Лявото око на момчето не е било засегнато при индицента.

    Операцията е високоспециализирана и е обект на най-трудната очна хирургия – витреоретиналната, която обхваща задния очен сегмент, т.е. най-труднодостъпните области на окото: стъкловидното тяло и ретината (самата ретина е структура с устройство на мозък).

    Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ е водеща в областта на очната хирургия като цяло, също така е и школа за обучение на бъдещите очни хирурзи. Ежегодно проф. д-р Нели Сивкова и екипът й организират витреоретинален симпозиум с „хирургия на живо”. В периода  3 – 17 февруари 2017г. в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ ще се проведе обучение за специализанти с високотехнологичен витреоретинален симулатор – апарат, който ще симулира проблеми в задния очен сегмент на окото: отлепване на ретина, кръвоизлив в стъкловидното тяло, дупка на макулата и др.

    СмолянБГвести.нет

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини