Празник на... сланината стягат в Широка лъка, майстори се състезават за награда и оценка на публиката

Широка лъка е популярно с кукерския празник Песпонеделник, който се празнува всяка година. Туристите идват в красивото смолянско село и заради уникалния комплекс от родопски къщи, гостоприемството и специалитетите на местните домакини.

Само след дни обаче в Широка лъка за пръв път ще има и напълно нетрадиционен празник, в центъра на който ще е сланината.

Според кмета Васил Седянков в селото се организират зимни забавления, за да могат и местните хора да разнообразят ежедневието и да се позабавляват. Атрактивната идея ще се реализира на 4 февруари на пазара пред читалището, заявките за участие за сега са скромни, но все пак има четирима смели производители, които ще се включат в нестандартното за региона състезание.

То ще стартира в 11.00 ч.и е организирано според изискванията-не само забава и хъс за победа, но и награди. Наградата за победителя е 150 лв., класиралият се на  второ място ще получи 100 лв., а третият – 75 лв. За да има шанс за всички са предвидени и две утешителни награди от по 50 лв. за четвърто и пето място, както и грамоти.

Публиката също ще е доволна, защото хората ще дегустират сланината, ще гласуват тайно, а съдия ще следи да няма двойно гласуване.

Журито ще определи победителя според броя на спечелените точки. Така майсторите на сланина ще имат повод да се почерпят и с победителите от турнира по карти, който започна преди дни с участието на 11 двойки и е едно от най-тачените забавления през зимата не само за широколъчани, но и за играчите от съседни села в региона.

СмолянБГвести.нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини