Винена магия в Златоград, за осма година "Трифониада" събра ценители и познавачи на вечната напитка

    За осма поред година Златоград организира празник на виното "Трифониада", на който се представиха както местни, така и производители на вино извън региона.  Живописният родопски град с Беломорски дух, отново събра стотици почитатели на автентичното преживяване, които търсят не просто туризъм и забавление за уикенда. Празникът започна със символично зарязване на лозите, тъй като регионът не е традиционен производител на винени сортове, но пък местните с голям мерак правят вино от лозени насаждения в дворовете си. Вечната напитка в Златоград се произвежда повече за домашни нужди - за семейни празници и почерпка на гостите, от колкото за търговия, но пък производителите с удоволствие участваха в конкурсната програма.

    В нея тази година  се включиха 14 производители, както от Златоград и близки населени места, така от винарски изби от други региони, извън Родопите.

    Докато сомелиер дегустираше вината и ги оценяваше по качества, сортове и критерии за ниво на вечната напитка, местните с удоволствие дегустираха от продукцията на конкуренцията. Гроздето, което се отглежда в Златоград узрява късно и едва в края на октомври е готово за бъчвите, но пък златоградските производители бурно аплодираха победителя в категория „Златоградси винар“.

    Наградата получи Севдалин Мезов, който се сдоби и с автентичен съд за ферментация на вино с вместимост 130 л и събра завистливите погледи на конкуренцията. Производителят на вино извън Златоградския регион Паньо Христов също получи първа награда, а за останалите участници имаше грамоти за участие и фланелки с логото на винения празник „Трифониада“.

    Златоград обаче има традиции в колоритни празници и докато винарите в конкурса с трепет очакваха класацията, гостите, туристите и домакините от най-южния град на България с вкус и мерак дегустираха на мегдана, потропваха народни ритми, и разказваха стари и нови истории за вино и любов.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини