Мистерия с повишени нива на радиация над цяла Европа

Изображение 1 от 2

    Йод-131, радиоактивен изотоп, който по принцип не се среща в природата, е открит във въздуха над континента

    Повишени нива на радиация се измерват в цяла Европа през последните дни и никой не знае причината.

    Йод-131, радиоактивен изотоп, който по принцип не се среща в природата, е открит във въздуха над целия континент, съобщават IndependentЕuractiv.com и редица други медии.

    Германски специалисти смятат, че наличието му показва, че е станал ядрен инцидент или изтичане от фармацевтични лаборатории, където изотопът също се използва.

    Все още не е ясно как и защо радиоактивният материал е попаднал във въздуха и как се разпространява над Европа.

    Йод-131 има кратък период на полуразпад – 8 дни, но намерените до този момент количества показват, че вероятно е изтекъл в околната среда съвсем наскоро.

    В миналото изотопът е засичан след изпитания на ядрени бомби, както след авариите в атомните електроцентрали в Чернобил и Фукушима.

    Сложната метеорологична обстановка над континента прави изключително трудно да се идентифицира източникът, но учените предполагат, че изотопът идва някъде от района на Източна Европа.

    Радиоактивният Йод-131 до момента е засечен в Норвегия, Германия, Финландия, Полша, Чехия, Франция и Испания.

    Според германската Федерална служба за защита от радиация стойностите на радиация са повишени, но засега не представляват опасност за здравето на хората.От Френския институт за радиологична защита и ядрена безопасност посочват, че радиацията засечена във Франция е едва 0,31 микробекерела на кубичен метър въздух (μBq/m3), което е хиляди пъти по-малко от нивата, отчетени след ядрената катастрофа във Фукушима през 2011 година.

    Ставащото напомня на инцидент отпреди 6 години, при който от институт в Будапеща в околната среда беше безотговорно изхвърлен радиоактивен изотоп.

    Източник: vesti.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини