Как за три часа Общинският съвет на Смолян свали председателя си Каменова и избра Кръстанов? /обзор на скандала/

    Скандал със смяна на шефа на Общинския съвет на Смолян, провал на днешното заседание и избор на нов председател, в лицето на Димитър Кръстанов от БСП, белязаха днешната сесия. Всичко започна с направеното от КРОС предложение за предсрочно освобождаване на Каменова, което съветниците гласуваха и се премина към избор на нов председател.

    Ситуацията започна минути след като новият общински съветник Петър Янев от ГЕРБ положи клетва, а групата на КРОС внесоха предложение за преждевременно прекратяване на правомощията на председателя на Общинсикя съвет на Смолян Славка Каменова. Мотивите на КРОС са сериозни нарушения в работата на Славка Каменова. Според Правилника за работа на Общинския съвет предсрочно се прекратяват правомощията на председателя в случай на: трайна невъзможност той да ги изпълнява или пък при неизпълнение на задълженията му в продължения на 3 месеца.

    При кворум от 28 съветника в залата, „за“ гласуваха 16 съветника, „против„ гласуваха 11 души, а един не участва в гласуването. Така предсрочното прекратяване на пълномощията на Каменова като шеф на местния парламент беше прието за разглеждане като първа точка от дневния ред, а Михаил Генчев от БСП временно пое воденето на заседанието.

     От ДПС се опитаха да спрат развитието на казуса и поискаха прекратяване на заседанието и насрочване на ново заседание на което да се направи избор на нов председател. БСП оспориха с аргумент, че има кворум и няма проблеми да се избере нов председател още днес, с когото местният парламент да продължи работа. Съветникът Костадин Василев също предложи отлагане на днешното заседание, защото според него приетите решения ще са незаконни и ще паднат в съда

    От ГЕРБ са категорични, че смяната на Каменова е „юридически и житейски абсурд“ и напуснаха залата. Така в рамките на около три часа в местния парламент се извърши един „символичен преврат с демократични средства“, а след две почивки и тайно гласуване, за нов шеф на Общинския съвет все пак беше избран Димитър Кръстанов. Той получи 15 гласа подкрепа от останалите в зала 16 души, като в урната имаше и една недействителна бюлетина. Предложения от КРОС Валентин Кюлхански не получи нито един глас. 

    Кметът Мелемов обяви, че това са незаконни действия, че не са минали сроковете за обжалване на решението за сваляне на Каменова.  Съветниците от ГЕРБ напуснаха заседанието заради съмнение за неговата легитимност, както и хората на ДПС. Това направиха и всички представители на общинската администрация, начело с кмета Мелемов. Новоизбраният шеф Кръстанов изрази притеснението си от липсата на представители на общинската администрация и увери малкото останали в залата, че следващия път ще организира заседанието по точките от внесения днес дневен ред, по които изобщо не се стигна до разискване и гласуване.

    „Няма да можем да се произнесем и да вземем отговорни и добросъвестни решения, има проблеми пред общината, за които няма време. Според мен вече има нагласа за изработване на подобрен вариант за бюджет, според препоръките на МФ,така че  обявявам на всички съграждани и присъстващи в залата, че практически поради отсъствие на вносителя не можем да продължим работа“, каза Кръстанов и закривайки инфарктното заседание обяви, че в най-скоро време той ще насрочи извънредна сесия.

    Така в предпоследния ден от февруари Община Смолян е без бюджет, с множество важни и нетърпящи отлагане въпроси за решаване, но пък с нов председател. Как ще се развият събитията предстои да видим. Дали областният управител ще върне решението за свалянето на Каменова като незаконно? И ако областният управител, в лицето на временно назначения от служебния кабинет Момчил Караиванов, все пак не върне скандалното за ГЕРБ решение, то ще отиде ли в съда? Следващите ходове ще покажат много на гражданите на Смолян, но това няма да реши проблемите на Общината и населението й. Нито сега, нито след изборите.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Aнонимен
      3 0
      20:23, 27 фев 2017
      Когaто нещо се променя- в повечето случaи ....е зa по-добро!
    • 2
      До
      добър приятел
      4 0
      20:32, 27 фев 2017
      Браво, филипе настана време, за разплата с алкохолика. Дано след изборите, където ГЕРБ ще останат трети не само в областта, ами и в град Смолян, бате Бойко се сети да потърси отговорност от виновника и придворните ми глашатай. Ясно е, че ще има дело в административния и ще падне голям смях, със самоотводи и отводи на съдии, Цирка ще е поне до нова година.
    • 3
      По
      потърпевш
      0 -2
      10:58, 1 мар 2017
      Да възхваляваш предателството на един "мачомен" който е съветник от ГЕРБ а гласува с БСП е проява на пълен идиотизъм. Първо той не е избран като независим кандидат, за да си прави лична политика, а като член на групата на ГЕРБ. Второ ако не си съгласен - жеста е да си подадеш оставката и да излезеш от партията и от групата.Това е нещото което прави разликата от почтен човек до прост сметкаджия. И за да не ме обвиниш в лични пристрастия ти го казвам - аз гласувах за КРОС и мислех, че хората там ще направят нещо хубаво. Оказа се че избора ми е вкарал в съвета служители на Киро боцмана и той си прави бизнес, а хората в Смолян кучетата и Дора ги яли!
    • 4
      По
      Потърпевшa
      2 0
      11:47, 2 мар 2017
      Към номер 3.Имa еднa поговоркa която глaси тaкa;"Който гроб копaе другиму-сaм влизa в него"...
      Искaм лично дa блaгодaря нa г-н Кирил Хaджихристев зa нaпрaвеното предложение!

    Още новини

    Последни новини