Конски Великден и конкурс за носии в Момчиловци за Тодоровден

Изображение 1 от 4

    Днес в смолянското село Момчиловци ще се случи истинска фиеста на родопски носии, които ще оцветят празника Тодоров ден днес. Шествието в носии към площада ще бъде воедено от иконата на Св. Тодор, а свещеникът ще извърши водосвет и ще поръси със светена вода конете, местните жители и гостите на празника, сред които ще бъдат и делегация от побратимената на Момчиловци община Авдира.

    Кметството отправя призив към всички гости да дойдат в народни облекла. Кметът на селото Сийка Суркова е осигурила част от облеклата, самата тя ще бъде в новата си носия, специално ушита за празника. Суркова призова не само местните хора, но и гостите да облекат народни облекла. В края на празника ще има награди за най-красива мъжка, дамска, детска и семейна носия. Конкурсът се проведе за пръв път миналата година и спечели овациите на публиката. Освен национален трибагреник за победителите ще има и ръчно изработена сувенирна подкова, изработена от местен майсто в Момчиловци.

    Тодоровден е традиционен празник в Момчиловци повече от 20 години, а днес на площада ще мерят сили над 20 коня. Благородните животни и техните ездачи ще покажат умения в майсторската езда, а най-добрите, атрактивни и силни животни ще получат отличия. В надпреварата ще се включат над 10 коне от Момчиловци, както и гост-ездачи и ездитни животни от конните бази в селата Левочево и Здравец.

    Най-малкият ездач и най-красивата каручка на кушията също ще бъдат отличени.

    СмолянБГвести.нет

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Коментари в сайта

    Последни новини