В разговор от първо лице ученици от Смолян се запознаха с историите на хора спасили се от наркотиците

В рамките на два дни екип от хора от терапевтична общност "Ново начало" обиколи осем училища в Смолян. Осъществяваният проект те са нарекли "Разговор от първо лице".

"Това е директен тип превенция, в който хора, преминали през ада на зависимостта и успешно справили се с една зависимост в един откровен директен разговор с младежите разказват за своя опит", обясни ръководителят на терапевтичната общност Желяз Турлаков.

В тези срещи се комбинира и информация за новите тенденции, профил на зависимости, новите наркотици, добавя се малко статистика и насоки, но като цяло се избягва формалния тип превенция и сухата материя, която няма особен ефект върху младите хора. "Директния тип превенция, за който говорим остава в тяхната емоционална памет много по-дълго време, разказите, историите, начините по които това се е случило. Така че повече от пет години Програма "Ново начало" осъществява този проект почти в цяла България", допълни Турлаков. В Смолян те са били по покана на Общинския съвет по наркотични вещества. Впечатленията им са, че срещите са предизвикали сериозен интерес сред децата и младежите.

Смолянските ученици са се запознали с историите на 26-годишния Иво Петров от Русе, който започнал с марихуана и преминал през употребата на най-различни вещества. Девет пъти правил неуспешни опити да се откаже в различни психиатрични клиники, докато не постъпил в терапевтичната общност. "Благодарение на тази програма съм чист от една година и 19 дни", споделя Иво. Подобна е и историята на Таня Свиленова, която разказва, че дълги години е водила битка със зависимостта. Затова доста лично приема тази кауза за срещи с учениците. "Смятам, че когато се даде личен пример, чрез свойте лични истории, ако успеем да въздействаме по някакъв начин на тези деца да не посягат към употреба, мисля че това е най-добрата превенция", казва Таня. От пет години в терапевтичната общност като консултант работи Григор Митев. Помага на момчета и момичета да се отърват от хватката на зависимостта, след като той самия е бил зависим и 11 години е водил борба да спре наркотиците. "Участвам в този проект точно поради тази причина, защото знам колко е трудно човек да излезе от това нещо. Искрено вярвам че нещата на по-ранен етап могат да се случат, да не се стигне до там човек да посегне към наркотиците. Когато става въпрос вече за развита зависимост, нещата са много-много сложни. От опита си знам, че един човек, който употребява четири години наркотици, много по-лесно е да се отскубне, от един човек, който употребява от 10 години. И ако едно дете го хванем на 15-годишна възраст да експериментира и успеем да му покажем, да му кажем какво може да се случи, то ще се замисли и няма да се стига до там да се лекуваме", каза Григор.
Според данните в България около 300 хиляди души употребяват наркотици. Има сериозно увеличение на употребата на синтетични наркотици - амфетамини, медамфетамини, производни, дизайнерски дроги. Пада възрастовата граница - 13-14-15 години бележат старт в употребата, посочи Желяз Турлаков и допълни, че в терапевтичната общност при тях идват 17-18-годишни младежи с вече изразен проблем. "Ние сме длъжни като професионалисти да се насочим в най-ранен етап да работим директно със самите ученици, а от друга да се работи със самите родители, за да се преодолее проблема", категоричен беше ръководителят на неправителствената организация.

Величка Петкова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини