Сергей Лавров: Тероризмът е престъпление срещу цялото човечество и срещу всички световни религии без изключение (видео)

Министърът на външните работи на Киргизстан Ерлан Абдилдаев каза, че роденият в Киргизстан руски гражданин е заподозрян в нападението на метрото в Санкт Петербург, което отне живота на 14 души и остави десетки ранени. Съобщението бе направено по време на съвместна пресконференция с руския му колега Сергей Лавров след срещата им в Москва във вторник.

Ерлан Абдилдаев, министър на външните работи на Киргизстан:

"Що се отнася до възможна връзка на заподозрения за взрива на метрото в Санкт Петербург с Ислямска държава, ние трябва да чакаме резултата от работата, която се извършва от нашите специални служби, тя ще ни предостави с пълната информация по този въпрос. Но няма нужда да казвам, че ситуацията, която се развива в много части на света още веднъж подчертава необходимостта от засилване на тази работа."

Сергей Лавров, министър на външните работи на Руския:

"Тероризмът и терористите нямат националност и е недопустимо да се търси някаква връзка с произхода на човека и неговите религиозни вярвания. Тероризмът е престъпление срещу цялото човечество и срещу всички световни религии без изключение. Аз съм убеден, че солидарността, която видяхме, не само от нашите съюзници и страните от ОНД, но от почти всички страни в света, подчертава значението и необходимостта да обединим усилията си, а не да се използва един или друг екстремист за егоистични геополитически интереси, така както за съжаление все още се случва понякога."

"Докладите, които се появиха в няколко средства за масова информация, в които се твърди, че терористичната атака [в Санкт Петербург]  е отмъщение за политиката на Русия в Сирия, са просто цинични. Няма каво да добавя. За съжаление това не е просто измислица на някои средства за масова информация. Някои политици, включително представители на Пентагона, от администрацията на Обама споделят тези мисли, които ни предсказваха: след като влизате в Сирия, за да помогнете на правителството на Асад, чакайте нови ковчези с тела на руски военни офицери, които на поток ще се върнат в РФ. Вярвам, че тези думи не са достойни за политиците и се надявам, че в сегашната ситуация, когато тероризмът заплашва всички страни без изключение, няма да има подобни двойни стандарти."

(бел.ред. ОНД - Общност на независимите държави, регионална международна организация, имаща за цел да регулира сътрудничеството между страните, по-рано влизащи в състава на СССР. )

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини