Кометата Лулин загуби част от опашката си

Кометата Лулин (C/2007 N3 Lulin), която приближава към Земята и до края на февруари ще достигне максимална яркост, е загубила част от опашката си. Необичайното явление е било регистрирано от италиански астрономи.

"Ние заснехме кометата с помощта на телескоп с дистанционно управление, разположен в щата Ню Мексико, САЩ. На снимките раздвояването ясно се вижда.

Докато наблюдавахме кометата, част от нейната плазмена опашка се откъсна" - заяви ръководителят на групата Ернесто Гуидо, цитиран от сайта Space Weather.

Астрономите предполагат, че част от опашката се е откъснала под въздействие на магнитните смущения в слънчевия вятър.

Преди подобно събитие - малка магнитна буря в опашката на комета - бе наблюдавано от спътника на НАСА "Стерео", който изследваше кометата Енке.

Кометата Лулин бе открита още през юли 2007 г. от астрономите Цюан Чжи-е и Чи Шън-лин и бе кръстена на тайванската обсерватория Лулин, където работеше един от двамата специалисти.

Тя представлява голям интерес, тъй като има опашка и антиопашка - гледана от Земята, изглежда така, сякаш има две опашки (една отпред и една отзад).

Максималното доближаване на кометата до Земята ще е на 24 февруари. Тогава разстоянието между тях ще е 0,41 астрономически единици (около 60 милиона километра). Тогава кометата ще може да се види на небето като звезда от пета величина.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини