Следователи отчитали такса "автомивка" и "паркинг" като командировъчни

Нарушения при разходването на бюджета на Националната следствена служба констатира одитен доклад на Сметната палата, показва проверка.

Ръководството на службата не е правило периодични отчети за касовото изпълнение на бюджетните средства; не е спазвало изискването за отчитането на дейността на учебните си и почивни бази; самоволно са увеличавани заплати на началници без одобрението на Висшия съдебен съвет /ВСС/; давани са пари като заплати на следователи, които са били наказвани, а разходи за автомивка, за паркинг и ремонт на автомобилна гума са отчитани като командировъчни.

Проверката обхваща периода от 1 януари до 30 септември 2008 г. Документът е съставен лично от председателя на палатата Валери Димитров. Определеният за 2008 г. бюджет на Националната следствена служба е почти 10 млн. лв. Планирани са 223 000 лв. приходи и 9 690 082 лв. разходи. За заплати и осигуровки са предвидени 7 943 000 лв., или 90 на сто от годишните разходи.

Разходите за издръжка са в размер на 835 000 лв. или 9 на сто, а капиталовите разходи са 100 000 лв. или 1 на сто от годишните разходи. Не са спазени указанията на ВСС за изготвянето и представянето на периодичните отчети за касовото изпълнение на бюджетните и извънбюджетни сметки и фондове.

По тази причина не може да се изрази увереност относно спазването на бюджетната дисциплина при разходването и отчитането на бюджетните средства, пише в доклада си Валери Димитров. Постъпилите суми от продажба на услуги и стоки са превеждани еднократно в края на всеки месец. Не е спазено изискването за ежеседмично централизиране на тези приходи.

Същото нарушение е установено и при извършения през 2005 г. одит от Сметната палата. За одитирания период са реализирани 65 330 лв. приходи от нощувки и храна на служители и външни лица. Към 30 септември отчетените разходи са 6 665 496 лв. и представляват 69 на сто от уточнения годишен план.

С решения на ВСС са утвърдени допълнителни трудови възнаграждения за длъжностите "директор", "заместник директор" и "ръководител на отдел" при НСлС. Неправилно допълнителните трудови възнаграждения са включени в размера на основните месечни заплати за тези длъжности и върху тях са начислявани и изплащани допълнителни месечни възнаграждения за придобит трудов стаж и професионален опит.

Формирани по този начин, основните месечни възнаграждения за тези длъжности, не съответстват на определените от Висшия съдебен съвет решения. Отчетени разходи за допълнително материално стимулиране на персонала. Изплатени са награди на служители, на които със заповеди на директора са наложени дисциплинарни наказания "порицание" и "забележка".

Неправилно са отчетени разходи за закупена литература за служебно ползване и приходи от тръжна документация, неправилно са отчетени разходи за извършен ремонт и настройка на система за спътникова телевизия и подмяна на дограма.

По подпараграф "Командировки в страната" неправилно са отчетени разходи за автомивка, такси за паркинг и ремонт на автомобилна гума, разходи за нощувка на свидетел по следствено дело и представителни разходи. За 9-те месеца следствието е отчело 188 576 лв. разходи за ток, вода и горива.

Наличното на 1 януари 2008 г. количество гориво в резервоарите на служебните автомобили е посочено в пътните книжки и не е отразено по счетоводни сметки.

Количеството нафта за отопление на Учебен център "Трендафила" неправилно е изписано на разход и заведено по задбалансова сметка. Открити са нарушения и в обществена поръчка за доставка на два сървъра за 28 980 лв. и софтуер за 18 533 лв.

Не са изискани най-малко три оферти от фирми. Доставката е реализирана от един доставчик, без сключени договори като възложителят е реализирал правната възможност да докаже сделката с първични платежни документи. Общата стойност на двете систематично свързани доставки надвишава прага от 30 000 лв.







Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини