9 °C

"Яйца от охлюви - всички яйца, излюпени от сертифицирани родители" или абсурдни хрумвания на законодателя

"Някои теми са толкова сериозни, че за тях може да се говори само на шега", е казал датският физик и Нобелов лауреат Нилс Бор (1885 — 1962). Вероятно този подход трябва да изберем и ние, за да не се потиснем твърде много от причудливите хрумвания на законодателя, увековечени в нормативни актове.

Днес, в първия работен ден за 44-то Народно събрание, най-лошите примери в българското законодателство ще бъдат наградени със "Златен пирон". Церемонията е от 11 ч. в Софийския университет, а инициативата - на Юридически барометър. Ще я води "докторът на хумористичните науки" Димитър Рачков с подкрепата на бившия министър на образованието и професор по право Даниел Вълчев, съобщават организаторите.

Категориите носят имена на филми, познати от миналогодишното първо връчване на наградите:

1. „Догодина по същото време“ (най-често изменян и допълван закон);

2. „Извън контрол“ (закон с най-много изменения преди влизането му в сила);

3. „Бързи и яростни“ (най-бързо приет закон);

4. „Лабиринтът на Фавна“ (закон, предвиждащ най-много подзаконови актове);

5. „Хвани ме, ако можеш“ (закон, предвиждащ най-много програмни документи);

6. „Колкото толкова” (закон с най-много легални дефиниции);

7. ,,Изгубени в превода” (най-любопитна легална дефиниция);

8. „Фатално привличане“ (закон „intuitu personae” – приет с оглед на личността);

9. „Баш майстора“ (най-лоша юридическа техника);

10. ,,Зов за завръщане” (лутане на законодателя между различни законодателни решения);

11. ,,Зрителна измама” (най-абсурдни мотиви на законопроект);

12. ,,Много шум за нищо‘‘ (закон с големи претенции, но със скормни регулативни качества);

13. ,,Всичко, което винаги сте искали да знаете за секса, но сте се страхували да попитате ''(нормативни актове с неуместно дълго заглавие).

Ето някои номинации за "Изгубени в превода":

• „Терористичен акт“ е акт, с който се осъществява тероризъм (Закон за противодействие на тероризма).

• „Коза майка“ е всяко женско животно от рода на козите, родило поне веднъж или на възраст най-малко една година (Закон за изменение и допълнение на Закон за прилагане на общата организация на пазарите на земеделски продукти на ЕС (ДВ, бр. 19/2016 г.).

• „Овца майка“ е всяко женско животно от рода на овцете, родило поне веднъж или на възраст най-малко една година (Закон за изменение и допълнение на Закон за прилагане на общата организация на пазарите на земеделски продукти на ЕС (ДВ, бр. 19/2016 г.).

• „Яйца от охлюви“ са всички яйца, излюпени от сертифицирани родители до 2 дни от снасянето им (Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти).

На предходното връчване на наградите „Златен пирон” имаше сериозна борба за приза за най-абсурдна легална дефиниция между:

- “Бранд” е уникално съчетание от емоционални и рационални възприятия за една дестинация и типа продукт, който тя предлага, отличаващи я от конкурентните дестинации като най-подходяща за съответните целеви пазарни сегментни” (Закон за туризма).

- “Календарна година” е периодът от 1 януари до 31 декември на същата година (Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите).

- “Сериозно нежелано събитие” е всяка неблагоприятна промяна в здравното състояние, която е станала причина за смъртен изход...” (Закон за лекарствените продукти в хуманната медицина).

- “Леглата на реките...” са земите по смисъла на Закона за водите (Закон за подземните богатства).

Кои ще са тазгодишните победители ще стане ясно днес, церемонията по награждаването започва в 11 ч. в зала 272 на Ректората на Софийския университет. Остава ни само да пожелаем на новите депутати да не попадат в списъка с номинирани за абсурдно и некомпетентно законотворчество.

Юридически барометър e гражданска инициатива за наблюдение, анализ и оценка на състоянието и развитието на правния ред в България. Ръководител на екипа е проф. Даниел Вълчев. Изследването излиза на всеки шест месеца от 2010 г. Досега са представени 13 броя на Юридически барометър. Проектът се реализира от сдружение Център за правни инициативи. Екипът включва юристи с опит в областта на нормотворческата и правоприложната дейност, преподаватели, докторанти и студенти по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Броевете са достъпни на интернет страницата на Центъра за правни инициативи: www.cli-bg.org.

Център за правни инициативи е сдружение, което си поставя за цел да насърчава дебата за актуалното състояние и перспективите за развитие на българската правна система, да подпомага изследванията и обучението в областта на фундаменталните и отрасловите правни науки, както и да инициира дискусии относно механизмите за взаимодействие между правовата държава и гражданското общество.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да ви липсва натоварване, което е натрупано от седмицата, която си отива. Но плануваните за почивните дни забавления ще се получат точно според очакванията ви. Близките ви с желание ще ви помогнат в приготовленията. Носите със себе си заряд на устойчивост и оптимизъм и това дава сигурност на тези около вас.
19 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е непредвидени ангажименти да променят плановете на много от вас. Няма да съжалявате, ще имате допълнителни доходи или изяви, с които да рекламирате себе си и работата си и чрез които да подобрите семейния ви бюджет. Вечерта ще бъдете изкушени от едно предложение и е възможно да направите избор в негова полза.
19 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнени сте с енергия и доброта. Отдавате се на заниманията си с желание и всяко свършено нещо ви доставя удоволствие. Намерете време за приятни занимания, отнасящи се до цялото ви семейство. Излет в планината със забавни хора ще разнообрази съботния ден. За други се очертава добро представяне на изпити.
19 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще обгърнете с топла прегръдка любимите си хора и най - вече онези, които ви носят добри послания. Това ще подейства като балсам за душата ви и ще се усмихнете на света. Задълженията ви ще станат по-малко скучни, а интересните моменти ще се повишат. Любовта ще очаква да й отдадете заслуженото и ще го направите с желание.
19 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще търсите място, където да се спасите от шума и суетата на ежедневието. Предложения в тази посока няма да липсват, от вас зависи да го изберете и му се насладите. Споделете времето си с хората, с които се чувствате уютно и не натоварващо. Предстоят финансовите възнаграждения.
19 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ако прекарате деня в компанията на приятни и интересни за вас хора ще се почувствате най-добре. Ще успеете да се освободите от напрежението от седмицата, ще релаксирате и заредени с положителни чувства ще планирате идните дни. Очертават се финансови затруднения, които изискват от вас повече концентрация и целенасочени действия.
19 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Суматохата у дома може да не се понрави на мнозина от вас и да ви накара да потърсите по-приятно решение за днешния ден. Доверете се на приятелите си, които ще ви зарадват с привлекателни идеи за деня. В случай, че се възползвате от възможностите, които ви предлагат, ще си осигурите много приятно изкарване.
19 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
19 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От сутринта ще се заемете с реализацията на конкретна задача, още повече, че с нея са ангажирани и други хора. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще се потрудите, за да приключите с ремонта. Екипната работа също ще се толерира и в тази връзка не отхвърляйте предложение за подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Размишлявайки върху последните развития в делата си, ще стигате до решения за бързи действия, различни от рутинната ви работа. Към себе си се отнасяйте с внимание, определете точно какво ви пречи да сте ефективни и мислете за нещата, които трябва да подобрите, за да стане живота ви по-спокоен и приятен.
19 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
С домашните задължения ще бъде запълнен деня на много от вас. Умората ще ви настигне, за това е добре да предвидите и време за отдих. Имате нужда да преосмислите случващото се от последните дни. Анализът ще ви отвори сетивата и ще ви помогне да вземете правилните решения. Любовни очаквания ще се сбъднат.
19 окт 2019
Последни новини