Уникален музей на Делю войвода и хайдутството отвори врати в Златоград

    Единствения по рода си музей на хайдутството и емблематичния Делю войвода беше открит днес в Златоград. В една от реставрираните къщи на етнографския комплекс е разположена уникалната експозиция.

    С хайдушкото движение и историческата действителност, в която то възниква ни запознава първата зала на музея. Това е времето на феодална разпокъсаност в Османската империя, на кърджалийските опустошения и на непрестанни войни с Русия. Тук са представени и едни от най-значимите и обичани войводи в българската история: Ангел, Вълчан, Индже и Капитан Петко Войвода.
    Вторият етаж на музея е посветен на легендарния златоградски герой Делю войвода. Представени са факти за неговия живот и дейност, такива каквито са известни от местния фолклор. Автентично облекло, украса и въоръжение от времето на войводата ни пренасят към края на 18-ти и началото на 19-ти век.
    Специално място е отделено на пушката бойлия, чието дуло е колкото един човешки бой, или около 170 сантиметра. Тя стреля на далечина 300-400 метра. Това е било специално оръжие и само много подготвени мъже са можели да стрелят с него, обясни инициаторът за създването на музея Александър Митушев. Показан е и начинът за леене на куршуми. Като известна е легендата, че Делю е загинал прострелян от специално излят сребърен куршум.

    В двора на къщата-музей днес беше открит паметник на Делю войвода. Отслужен беше водосвет, а организационният комитет в лицето на Александър Митушев, кмета на Златоград Мирослав Янчев и археологът проф. Николай Овчаров обявиха официално 2017-та за година на Делю. По повод 240 години от рождението на легендарния хайдутин в Златоград ще има редица инициативи, първата от които беше точно отварянето на музея.

    Величка Петкова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини