Toyota Yaris по-икономичен през 2009 година

Toyota измениха малко своя Yaris за 2009 година. Този път ударението е поставено изцяло върху икономията - независимо дали става дума за спестяване на гориво, по-ниски разходи за поддръжка покрай ниските емисии на СО2 или просто по-евтина застраховка.

Всички варианти на новия Yaris могат да се похвалят с емисии на СО2 от 120 г/км или по-малко, което означава, че в страните, в които пътните такси си влияят от този показател, японецът определено ще излиза евтино. Има три двигателя на разположение - 1-литров и 1.33-литров бензинови агрегати, както и 1.4-литров дизел.
Новият 1.33-литров Dual VVT-I двигател бе представен за първи път в Auris и iQ. Той произвежда мощност от 100 к.с. и може да се похвали допълнително със системата start-stop за допълнително редуциране на разходите. При това положение спокойно при комбиниран разход на гориво могат да се постигнат 4.5 л/100 км.
Съответно емисиите възлизат на 120 г/км. И това важи за варианта с ръчна трансмисия. Оттам нататък има и вариант с автоматизирана ММТ (MultiMode Transmission) трансмисия, който връща 119 г/км.

Шестстепенната ръчна или автоматичната ММт трансмисии могат да бъдат поръчани и с 1.4-литровия D-4D комън-рейл турбодизели. Съответно дизеловият вариант може да се изфука с разход от 3.6 л/100 км ( при комбиниран цикъл) при варианта с ръчна трансмисия и 3.7 л/100 км за ММТ варианта. Емисиите на СО2 падат на 109- и 110 г/км в зависимост от предавателната кутия.

1-литровият двигател е получил серия подобрения с цел оптимизиране на ефективността. Така например един от елементите е свързан с инжекционното впръскване на гориво и по-точно с това, че при смяна на предавките горивоподаването се прекъсва за малко.
Освен това има и ново устройство за повторно циркулиране на отработените газове. Резултатът е 4.4 л/100 км в комбиниран цикъл и емисии на СО2 от 118 /км. Този агрегат се предлага само с петстепенна ръчна трансмисия.

Оттук нататък вече става дума за позициониране на различните варианти. Има вариант Band B Vehicle Excise Duty, както и базовият триврат Т2 с еднолитров двигател. Съответно най-скъпият вариант ще бъде петвратият D-4D Т-Spirit вариант.

Иначе се предлагат още две нива на оборудване - TR и SR. Но дори по-евтиният Т2 получава регулируем кожен волан, както и CD плеър с подходящите изходи.
TR гамата пък включва климатик, въздушни завеси, както и аудио система с шест високоговорителя. Съответно серия допълнения, сред които 15-инчови колела, спортни волан и скоростен лост, аналогови прибори и спортен интериор характеризират SR. Най-скъпият T Spirit идва с автоматичен климатик, Bluetooth, както и системата "Smart Entry and Start".

Промените, които Toyota са предприели, означават само, че Yaris наистина представлява отлична сделка за парите, искани за него. Хубавото вече е, че моделът е евтин и за поддържане.
Според представители на марката собственикът на 1.33-литров Yaris примерно ще спести близо 1000 евро от гориво (но и пътни такси, което го няма в България) спрямо 1.25-литрова Ford Fiesta. Най-новият представител нa Toyota Yaris трябва да се появи в търговските представителства на компанията много скоро.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини