Пъстър многоезичен фестивал бележи празникът на Езиковата гимназия в Смолян

Изображение 1 от 4

    За поредна година възпитаниците на Гимназията с преподаване на чужди езици "Иван Вазов" в Смолян ще отбележат патронния си празник с пъстър фестивал. На сцената на Родопския драматичен театър на 9 май ще се изявят талантливите ученици.

    Всяка паралелка представя минипиеса на чужд език в рамките на 10 минути. Сценариите могат да са авторски или взаимствани от книги, филми или по реални събития, както и по мотиви на класически ппроизведения. Реалност и фантазия размиват физическите си граници и ето че се отзоваваме неусетно във великото царство на магията, където расата, полът, възрастта нямат значение и в което всички говорят на един и същ език – езикът на изкуството.
    "Ще се опитаме да ви разсмеем, ще се опитаме да ви разплачем, но най вече... ще се постараем да се забавлявате", категорични са гимназистите в поканата си към публиката.

    Гимназията отбелязва празника си не случайно на 9 май - Денят на Европа. А тази година ученици и учители имат още един повод за радост. Официално със заповед на министъра на образованието, побликувана вече в Държавен вестник, училището вече е Езикова гимназия, а не ПГПЧЕ. Промяната на името влиза в сила от учебната 2017-2018 година. На практика това означава не просто промяна в абривиатурата, а утвърждаване на по-висш статут на учебното заведение. Училището и до момента отговаря на всички стандарти за Езикова гимназия, а те са паралелките да са с интензивно обучение по чужд език, както и изучаване на поне три общообразователни предмета в девети и десети клас на чужд език.
    Празниците в Езиковата гимназия няма да приключат с Фестивала на езиците. Учениците подготвят и Театрална мозайка, защото освен че добре владеят английски, немски и испански, младежите са и много добри актьори.

    Величка Петкова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини