С няколко решения Административният съд в Смолян отмени разпоредби, приети от общинските съвети на Мадан, Неделино и Чепеларе

Административен съд – Смолян с решение от 03.05.2017 г. по адм. дело № 63/2017 г., отмени като незаконосъобразни разпоредбите на чл. 4, ал.1, т.4 и т.5 и чл.52 от Наредба №9 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги в община Мадан. Наредбата е приета с Решение № 232 от 26.10.2016 г. на ОбС-Мадан и изменена с решение №267 от 21.12.2016 г. по Протокол №22 от 21.12.2016 г. на Общински съвет – Мадан.
Оспорващият прокурор твърди противоречие на цитираната Наредба по повод разпоредбата на чл.4, ал.1, т.4 и т.5 с принципите, заложени в чл.8, ал.1 от Закона за местните данъци и такси, като с въведеното в т.4: „ефективно разпределение на общинските ресурси чрез определяне на такси за цени и услуги“ и в т.5: „насърчаване на частния сектор, чрез предоставяне на регламентираните в наредбата услуги“ се надхвърля делегираната компетентност на Общинския съвет, както и че с разпоредбата на чл.52 от Наредбата, е въведено като основание за издаване на разрешение, Удостоверение за липса на данъчни задължения и други финансови задължение към Община Мадан, като с въвеждането на тази норма се цели да се отстрани възможността за извършване на дейности от лица, които са длъжници.
В мотивите си съдът прие, че разпоредбата на чл.52 от Наредбата следва да се отмени като незаконосъобразна, която както и разпоредбата на чл.4, ал.1, т.4 и 5 от атакуваната наредба са приети в нарушение на административно-производствените правила и в противоречие на материалния закон.

Със следващо решение от 03.05.2017 г. по адм. дело № 85/2017 г., Административният сът отмени като незаконосъобразна разпоредбата на чл. 16, т.4 от Наредбата за условията и реда на записване, отписване и преместване на децата в детските градини на територията на Община Неделино, приета с Решение №342 по Протокол №22 от 18.11.2016 г. на Общински съвет - Неделино.
Делото е образувано по протест на Окръжна прокуратура – Смолян, с мотивите, че част от текстовете на наредбата са в противоречие на цитираната разпоредба с чл.4, ал.1 от Закона за защита от дискриминация, както и на чл.3, ал.2, т.3 и 4, чл.7, чл.55 и чл.56 от Закона за предучилищното и училищно образование, съгласно които разпоредби, Общината е задължена да осигури равен достъп до качествено образование и относно задължението за предучилищно образование, като вместо това с разпоредбата от приетата наредба се създава неравнопоставеност и неравно третиране на гражданите.
В мотивите си съдът прие, че оспорената разпоредба е процесуално незаконосъобразна, в противоречие с нормативен акт от по-висока степен и постановена в противоречие с целта на закона.

Отново с решение № 162/03.05.2017 г. по адм. дело № 55/2017 г., Административният съд отмени като незаконосъобразни разпоредбите на чл. 22, т.2 и частта на чл.26, изр. последно „Не се приема дете в друга детска градина на територията на общината без съответния документ.“ от Наредба за условията и реда на записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини на територията на Община Чепеларе, приета с Решение № 224 по Протокол № 17 от 28.09.2016 г. на Общински съвет – Чепеларе.
Делото е образувано по протест на Окръжна прокуратура – Смолян, с мотивите, че част от текстовете на наредбата противоречат на чл. 9б, чл.81 и чл.92 от ЗМДТ, в които е уреден специален ред за събиране на неплатените такси. Също така се твърди, че тези разпоредби противоречат и на Закона за предучилищното и училищно образование, чл.3, ал.2, т.3 и 4, чл.7, чл.55 и чл.56, съгласно които, Общината е задължена да осигури равен достъп до качествено образование и относно задължението за предучилищно образование, като вместо това с разпоредбите от приетата наредба се създава невъзможност за упражняване на задължително предучилищно образование при неплатени такси, както и че с тези текстове се въвежда форма на фискална принуда, несъответстваща на законоустановения начин за събиране на местните данъци и такси.
В мотивите си съдът прие, че оспорената разпоредба е процесуално незаконосъобразна, в противоречие с нормативни актове от по-висока степен и постановена в противоречие с целта на закона.
Още няколко текста от Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги в Община Чепеларе отмени Административният съд в Смолян със свое решение от 02.05.2017 г. Като незаконосъобразни са отменени разпоредбите на чл. 4, ал.1, т.4 и т.5, чл.24, ал.3 в частта относно „когато не се плаща такса“ чл.61 и чл.62 /изр.последно-„а при повторно нарушение в рамките на една календарна година в размер на двойния размер на максималната стойност“/ .
Оспорващият прокурор твърди противоречие на цитираната Наредба по повод разпоредбата на чл.4, ал.1, т.4 и т.5 с принципите, заложени в чл.8, ал.1 от Закона за местните данъци и такси /ЗМДТ/, като с въведеното в т.4 „ефективно разпределение на общинските ресурси чрез определяне на такси за цени и услуги“ и в т.5 - “насърчаване на частния сектор, чрез предоставяне на регламентираните в наредбата услуги“ се надхвърля делегираната компетентност на Общинския съвет. Сочи се и че разпоредбата на чл.24, ал.3 от Наредбата, с която е въведено основание за прекратяване срока на разрешителното „когато не се плаща такса“ противоречи с чл.80 от ЗМДТ, в която изчерпателно са изброени основанията за отнемане на разрешителното.
В мотивите си съдът прие, че част от текстовете в наредбата са приети в нарушение на административно-производствените правила и в противоречие на материалния закон.

Всички решения на Административния съд - Смолян могат да се обжалват пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването им на страните.

 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини