200 години от рождението на Чарлс Дарвин

Днес се навършват 200 г. от рождението на великия Чарлс Дарвин - английски учен и естествоизпитател, първият, предложил завършена и аргументирана теория на еволюцията.

Чарлз Робърт Дарвин, роден на 12 февруари 1809 в Шрусбъри, пръв осъзнава и описва как всички видове са еволюирали в течение на времето от общ прародител посредством процес, който Дарвин нарича естествен отбор. Доказателства за това Дарвин дава в книгата си "Произход на видовете" (1859).
Той изследва еволюцията на човека и половия отбор в "Произход на човека и половия отбор".
Въпреки, че е кръстен в англиканска църква, Дарвин разглежда критично Библията като исторически източник и изразява учудване, че всички религии не са еднакво валидни.
За него религията - това е племенна стратегия за оцеляване. Все пак не можем да наречен Дарвин "атеист" - до последния си дъх той продължава да вярва, че Бог е върховният законодател. Наскоро дори от Ватикана отдадоха заслуженото на учения с официалното становище, че дарвиновата теория за еволюцията не си противоречи с божествената доктрина за Сътворението.
Идния месец дори ще се състои конференция под егидата на папа Бенедикт XVI, която ще отбележи 150-ата годишнита от дарвиновия "Произход на видовете". Събитието е наистина знаменателно в контекста на новите тенденции на отношенията между църквата и науката, налагани от Ватикана.
Дарвин умира на 73-годишна възраст на 19 април 1882 г. в Дауни, графство Кент. Вместо в гробището на местната църква "Сейнт Мери", по настояване на неговите колеги учени Дарвин бива погребан в Уестминстърско абатство - редом с Джон Хершел и Исак Нютон.
Той е един от петимата не-членове на британското кралско семейство, на които през XIX в. е оказана честта да бъдат погребани с държавни почести.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини