Матурата по български започна, в 10 часа на изпит влязоха и седмокласниците

Изображение 1 от 4

    В осем часа сутринта започна държавният зрелостен изпит по български език и литература на територята на цялата страна. Започна и в Смолян при добра организация и без инциденти.
    В СУ "Св.Св. Кирил и Методий" в Смолян на изпита се явиха 25 зрелостници. Те влязоха в училището в 7.30 часа и бяха разпределени в три класни стаи. Всяка от тях е оборудвана с камери, а заедно с това стаите се наблюдават непрекъснато от един компютър в реално време.
    Камери за видеонаблюдение има и в коридорите.
    В 8.00 часа в училището беше генерирана паролата за изтеглената изпитна тема и започна размножаването на изпитните материали.
    Изпитът по български има три модула - първият трае един час и се състои от 30 въпроса със затворен отговор, които носят 30 точки. Вторият също е един час и включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, като носи 40 точки. Третият модул е интерпретативно съчинение или есе, което носи останалите 30 точки до общия сбор от 100. За да се избегне възможността за преписване вариантът за всеки следващ модул се съобщава след приключване на предходния, а ученикът няма право да работи по приключен вече модул.
    Националното външно оценяване по български език и литература за 7 клас започна в 10 часа.
    Работите ще се оценяват с точки, а не по шестобалната система, като максималният брой на точките е 500. Промяна във формата няма - изпитът е писмен във два модула - Първият е тест от 25 въпроса, а вторият е преразказ на непознат текст.

    Величка Петкова
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини