"Окжа" - филмът на Netflix, който скандализира и разнежи Кан (трейлър)

"Окжа" е фантастичен филм за момиченце от диво и далечно място, което си има за най-добър приятел генно модифицирано супер прасе. Голям и много вкусен приятел. Което е привлекателно качество за голяма интернационална корпорация. Затова момиченцето се хвърля в големия свят на тази голяма корпорация, готово на всичко, за да си върне Окжа.

Филмът на Netflix попадна в официалната селекция на фестивала в Кан, което се случва за първи път и предизвика дебат за киното и дигиталното разпространение. Спорът телевизор/компютър/смартфон срещу големия екран се разгоря с нова сила, включително в контекста на правата за разпространение. "Окжа" е спорен, защото продуцентът Netflix отказа да се прожектира във френски кина.

Нов скандал се оформи, след като в петък прожекцията му на филмовия фестивал в Кан бе спряна заради технически проблеми в първите десетина минути на филма.

"Окжа" с участието на Тилда Суинтън и Джейк Гиленхал предизвика реакции в публиката още с появата на логото на Netflix в началото. Но след това стана ясно, че филмът е пуснат в грешна пропорция.

Филмът бе спрян и рестартиран без обяснение. Някои филмови журналисти по време на прожекцията качиха видеоклиповете с шеги в социалните медии: "Вторият път из публиката отново имаше възбуда заради логото на Netflix, но имаше и известно развеселеняване в същото време и топли аплодисменти в края".

В изявление на филмовия фестивал в Кан се казва, че "отговорността за инцидента е изцяло на техническата служба на фестивала, която поднася извинения на рецисьора и неговия екип, на продуцентите и публиката".

По-рано тази седмица председателят на журито в Кан Педро Алмодовар заяви, че се съгласил, че филмите трябва да бъдат гледани в кината, ако производителите искат да те бъдат взети предвид.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини